16 augustus 2023

Update: Leren in de Metropo(o)lder

Leestijd: 3 minuten

Delen:

Aan het begin van het nieuwe schooljaar start AIR ook weer op met het cultuureducatief programma ‘Leren in de Metropo(o)lder’. Afgelopen jaar is ons netwerk flink uitgebreid en hebben we samen met jongeren gewerkt aan verschillende ontwerpopgaven. Hierbij een update van afgelopen jaar en een vooruitblik op komende periode.

In 2019 is AIR gestart met Leren in de Metropo(o)lder, een initiatief van Podium voor Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol. Hiermee is het cultuureducatief programma onder leiding van AIR uitgebreid naar de Metropoolregio Rotterdam. Leren in de Metropo(o)lder daagt jongeren uit om als ontwerper na te denken over actuele ruimtelijke opgaven die spelen op stedelijk niveau. Het programma van Leren in de Metropo(o)lder is erop gericht om aan de slag te gaan met een echte ontwerpopdracht.

Wat is er gebeurd het afgelopen schooljaar?

 

Februari

AIR gaf samen met onderzoeker en kunstenaar Angeliki Diakrousi een workshop gegeven over consent in de buitenruimte aan vijftien leerlingen van Albeda NEXT. Samen gingen we in gesprek over plekken waar je wel én niet kan/mag zijn. Diakrousi nam de studenten mee in de impact van maatregelen in de buitenruimte voor jongeren.

Maart

AIR bezocht voor het eerst de TalentHub, een initiatief van Albeda College. De TalentHub biedt een veilige plek aan jongeren die door omstandigheden uit het onderwijs dreigen te vallen. Middels een korte workshop leerden de jongeren AIR beter kennen en gingen we opzoek naar gezamenlijke interesses om een ontwerpopdracht op te vormen.

AIR ging ook van start met een nieuwe ontwerpopdracht op het Lyceum Kralingen. Opdrachtgever Woonstad Rotterdam vroeg twee eerstejaars vwo-klassen om een ontwerp te maken voor de invulling van een nieuw appartementenblok. Aan de hand van Social Design hebben de leerlingen een interventie in de vorm van een maquette gemaakt. De eindpresentaties vonden plaats tijdens de Rotterdam Architectuur Maand waarbij AIR en Woonstad Rotterdam de ontwerpen beoordeelden.

April

Ruim 10 leerlingen van RVC De Hef kregen bij AIR een bliksemstage als onderdeel van een nieuwe samenwerking met JINC. Tijdens de bliksemstage namen we de leerlingen mee in onze organisatie, ons werkveld en gingen ze aan de slag met een korte ontwerpopdracht.

Juni

JINC en AIR gaven samen een bliksemstage carrousel als onderdeel van de Rotterdam Architectuur Maand. Zo’n 110 leerlingen van verschillende basis- en middelbare scholen in Rotterdam Zuid dompelden zichzelf onder in architectuur. Vijf verschillende bedrijven uit het werkveld gaven de leerlingen een korte ontwerpopdracht. Zo maakten ze onder andere een nieuwe brug van de Esch naar Feyenoord, mochten ze zelf een maquette maken en richtten ze een complete studio in.

AIR ontwikkelde het programma Fresh Perspectives | Reclaim the City tijdens de Rotterdam Architectuur Maand. Een programma voor Rotterdamse jongeren om mee te praten en na te denken over de stad.

Ook vond de vierweekse module voor IMC Weekendschool Rotterdam Zuid plaats. Samen met opdrachtgever Rotterdams Weerwoord en onder begeleiding van ontwerper Tom Lagendijk gaf AIR de opdracht aan zo’n 30 kinderen om een waterbestendig ontwerp te maken. Per groepje kozen zij voor een waterbestendig huis, plein of straat om te ontwerpen. Tijdens de laatste les presenteerden ze hun ontwerp aan AIR, Rotterdams Weerwoord, Tom Lagendijk en hun ouders.

Meedoen aan Leren in de Metropo(o)lder

In de komende periode is AIR alweer aan de slag met het bedenken van een nieuwe ontwerpopgave voor Lyceum Kralingen en zijn we bezig met de doorontwikkeling van Fresh Perspectives.

We zijn altijd opzoek naar nieuwe verbindingen met onderwijsinstellingen, jongerenverenigingen en -platforms en potentiële opdrachtgevers/ professionals die voor de klas willen staan. Geïnteresseerd? Neem gerust contact op met Lotte via l.wierikx@airrotterdam.eu om de mogelijkheden te verkennen.

Gerelateerd nieuws