Foto: Fred Ernst

16 december 2021

Leren in de Metropo(o)lder eindpresentaties

Leestijd: 5 minuten

Delen:

Op woensdag 24 november 2021 vonden de presentaties plaats van de opdracht Tiny Houses x Dakdorpen in het technieklokaal van het Lyceum Kralingen.

 

In oktober zijn de twee brugklassen van het Lyceum Kralingen begonnen met de opdracht om een Tiny House te ontwerpen voor óp het dak van de Kroon in Schiemond. De opdracht startte dan ook met een dak-bezoek op de Kroon onder leiding van Renée Rooijmans van Dakdorpen. Dakdorpen onderzoekt de mogelijkheid om een aantal Tiny Houses op de Kroon te realiseren en onderzoeken hiermee de leefbaarheid op daken en hoe dit te realiseren valt in de stad Rotterdam.

Ontwerp Tiny House

Begin oktober startten de leerlingen met het analyseren van de plek op het dak en namen kennis van het kleine en grote leven op dit dak. Binnen zes weken tijd werkten ze hard aan de analyse van hun Tiny House. Na de analyse werd er volop geschetst aan de Tiny House ontwerpen. Er werden personages vormgegeven van gezinnen met twee kinderen, tot een modeontwerpster, een professionele wielrenner, een gamer en een alleenstaande man waarbij de beschrijving van het personage niet onder doet aan een vol intrige gevulde aflevering van Goede tijden slechte tijden. De leerlingen hebben in groepjes de schetsen uitgewerkt. De ene klas werkte aan de hand van Floorplanner de inrichting verder uit. De andere groep stortte zich iets meer op de vormgeving van de buitenkant van de Tiny Houses.

Foto: Fred Ernst, eindpresentatie Leren in de Metropo(o)lder: Tiny Houses x Dakdorpen met leerlingen van Lyceum Kralingen
Maquettes

Na de schetsfase begonnen de leerlingen aan de maquettes, op dit punt kwamen AIR en Dakdorpen nog een keer langs om als consultants in gesprek te gaan met de leerlingen over hun ontwerpen en om nog een extra aanzet te geven om goed na te denken over de beperkte ruimte in zo’n Tiny House en hoe die ruimte goed in te zetten.

Renée Rooijmans en Sebastiaan Kints waren aanwezig vanuit Dakdorpen om door te vragen op het gebruik van de ruimtes en inzichtelijk te krijgen welke keuzes in het proces uiteindelijk tot een keuze in het ontwerp hadden geleid. Waarbij Renée Rooijmans als antropoloog en nauw samenwerkend met de natuur doorvroeg op het gebruik van de ruimte en behoefte van de personages vroeg Sebastiaan verder door op materiaal gebruik en hoe de hobby’s of professies van de personages in konden worden gezet om het ontwerp nog iets passender en persoonlijker te maken. Zo werden de personages werden ingezet voor de keuze in materiaalgebruik en verschillend gebruik van de ruimte. De gamer had behoefte aan een ruimte die ook volledig donker gemaakt kon worden en de modeontwerper had behoefte aan extra opbergruimte voor de gemaakte kleding stukken.

Foto: Fred Ernst, eindpresentatie Tiny Houses x Dakdorpen Leren in de Metropo(o)lder
Eindpresentaties

Een paar weken later vonden de eindpresentaties plaats. De leerlingen hadden een korte presentatie voorbereid en namen de opdrachtgevers mee in hun ontwerpproces. Aangezien dit het eerste kwartaal was voor de leerlingen op de middelbare school waren sommige leerlingen wat giechelig en zenuwachtig maar lukte het elk groepje uiteindelijk goed om hun proces te presenteren. Er was een groot verschil op te merken in de twee groepen voornamelijk in de vormen van de huisjes.

De ene groep had in hun proces gebruik gemaakt Floorplanner wat zichtbaar was in de rechttoe rechtaan vormen van de Tiny Houses. Waarbij de andere groep geen gebruik had gemaakt waren de vormen van de huisjes creatiever, echter was daar weer minder tot in details over de inrichting nagedacht. In de presentaties spatte de lol ervan af in beide groepen m.b.t. de personages die ze uit bedacht hadden en de huisjes die ze ontworpen hadden. Op de vraag of ze zelf in hun Tiny House wilde wonen was niet iedereen even enthousiast, ‘dat zou toch echt niet passen, wij zijn met z’n zessen thuis!’ en ‘ik wil toch wel een gewoon huis hoor!’ maar een aantal leerlingen wilden ook wel in hun eigen ontworpen huisje wonen.

Foto: Fred Ernst, eindpresentatie Tiny Houses x Dakdorpen Leren in de Metropo(o)lder
Vervolg

Deze opdracht krijgt nog een vervolg. Samen met Dakdorpen, AIR en Lyceum Kralingen is besloten om het komende kwartaal de opdracht nogmaals te geven aan drie andere eerste klassen. De opdracht wordt weer iets aangepast, maar Dakdorpen kan over drie maanden wederom zo’n 15 ontwerpen aan Tiny Houses voor op het Dak van de Kroon rijker zijn.

Wil je ook een keer opdrachtgever zijn bij een opdracht van ‘Leren in de Metropo(o)lder’? Mail gerust naar e.vanbreugel@airrotterdam.eu.

Gerelateerd nieuws