Foto: Quinty Ophelia

24 november 2022

Eindpresentaties ‘Leren in de Metropo(o)lder’

Leestijd: 4 minuten

Delen:

Woensdag 16 november vonden de eindpresentaties van ons educatieprogramma ‘Leren in de Metropo(o)lder’ plaats. In september zijn twee havo brugklassen van Lyceum Kralingen gestart met de opdracht: ontwerp een transformatorhuisje met extra functie voor Stedin.

De ruimtelijke opgave

De energietransitie is één van de grootstedelijke opgaves waar de stad voor staat. Vanuit die opgave hebben AIR en Stedin een opdracht vormgegeven om nieuwe transformatorhuisjes te ontwikkelen. Met een groeiende behoefte aan elektriciteit in de stad, meer elektrisch verkeer, huizen die van het gas af gaan en steeds meer elektrische apparaten voor dagelijks gebruik, gaan de transformatorhuisjes ook impact hebben op onze openbare ruimte. Waar nu in elke straat of buurt één of enkele transformatorhuisjes staan, zullen er in de toekomst steeds meer bijkomen.

Foto: Quinty Ophelia
De opdracht

AIR en Stedin gaven de leerlingen de opdracht om een nieuw transformatorhuisje te ontwerpen met extra functie. Drie maanden lang hebben de twee havo brugklassen gewerkt aan de opdracht. We begonnen met een kick-off vanuit AIR waarbij we de leerlingen de opdracht uitlegden. Vervolgens gaf Marieke van de Blaak, werkzaam bij Stedin, een presentatie over de huidige vorm en eisen waaraan transformatorhuisjes moeten voldoen. Hierna volgde een wandeling door de buurt, opzoek naar verschillende transformatorhuisjes. We zagen kleine huisjes, maar ook een groot distributiecentra voor de RET. De weken hierna bedachten de leerlingen in groepjes drie extra functies én een locatie voor hun transformatorhuisje. De eerste schetsen werden hierbij gemaakt.

Foto: Quinty Ophelia

 

Halverwege vonden de tussenpresentaties plaats. Hierbij gaf Maarten Vermeer van Generation Energy een presentatie over zijn werk als landschapsarchitect. Vervolgens presenteerden de leerlingen hun drie ideeën en locatie voor ons. De groepjes werden voorzien van feedback, kozen één idee voor hun transformatorhuisje en gingen verder aan de slag met hun ontwerp.

 

Foto: Quinty Ophelia

 

Foto: Quinty Ophelia
Foto: Quinty Ophelia
De eindpresentaties

Woensdag 16 november vonden de eindpresentaties plaats. De leerlingen hadden een korte presentatie voorbereid over hun ontwerpproces en lieten hierna vol trots hun gemaakte ontwerp zien aan de jury. Die bestond uit de opdrachtgever Marieke van de Blaak van Stedin, Maarten Vermeer van Generation.Energy en AIR. Ieder groepje kreeg feedback van de jury.

Foto: Quinty Ophelia

In de eerste groep hadden de leerlingen erg hun best gedaan op het ontwerp van het transformatorhuisje. Tot in details waren deze ontwerpen uitgewerkt. De andere groep had de hele omgeving rondom het transformatorhuisje meegenomen, er waren complete gebiedsontwikkelingen gecreëerd! De jury was onder de indruk van het ontwerpproces inclusief eindontwerp van de leerlingen. Stedin is zo’n 15 inspirerende ontwerpen aan transformatorhuisjes rijker.

Foto: Quinty Ophelia.
Meedoen aan Leren in de Metropo(o)lder?

Wil je ook een keer opdrachtgever zijn bij een opdracht van Leren in de Metropo(o)lder, of een gastles geven? Mail gerust naar l.wierikx@airrotterdam.eu

Gerelateerd nieuws