Foto: Fred Ernst

02 juli 2020

Eindpresentaties ‘Leren in de Metropo(o)lder’

Leestijd: 2 minuten

Delen:

Donderdag 2 juli 2020 vond de eindpresentatie plaats van de eerste opdracht vanuit AIR voor het cultuuronderwijsprogramma Leren in de Metropo(o)lder. De klassen 2 en 3 havo/vwo van het technasium Lyceum Kralingen, presenteerden hun ontwerp voor een elektriciteitshuisje aan opdrachtgevers Stedin en Gemeente Rotterdam. Dit was ook het eerste moment voor de leerlingen om hun ideeën ook naar elkaar toe te exposeren en toe te lichten. Afgelopen drie maanden werkten leerlingen van Lyceum Kralingen hard aan deze opgave vanuit huis.

In een periode van thuiswerken was het passen en meten voor de leerlingen. Online ontwerpbegeleiding, beperkte maquette materialen. Misschien wel broertjes en zusjes die om je heen rennen terwijl je hard aan het werk bent maakten de afgelopen tijd best pittig. De hoge kwaliteit van de werken doet in elk geval anders vermoeden. Van grotten om in en op te klimmen, met het huisje in de stenen verscholen, tot speeltoestellen en oplaadpunten voor fiets en auto. De ideeën varieerden enorm en lieten de opdrachtgevers zien dat je op vele manieren naar deze huisjes kan kijken. Dit is mede het doel van Leren in de Metropo(o)lder; experts en leerlingen laten leren van elkaar. AIR kijkt uit naar een verdere samenwerking met scholen en opdrachtgevers in Rotterdam.

Over Leren in de Metropo(o)lder

In 2019 startte AIR met het programma ‘Leren in de Metropo(o)lder’, oorspronkelijk een initiatief van Podium Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol. Door een samenwerking aan te gaan en dit programma uit te breiden naar Rotterdam willen we in het voortgezet onderwijs ontwerpdenken een vaste plek geven. De uitdaging is om via het ontwerp jongeren in aanraking te laten komen met actuele ruimtelijke opgaves. Zoals de energietransitie, waterproblematiek, Just City Design en consumptie. Hiermee verbinden we opdrachtgevers en professionals met jongeren en via de jongeren, de opgaven met hun ouders. De onderwerpen van de verschillende projecten zijn echt; ze komen uit de praktijk en worden bedacht door opdrachtgevers zoals de gemeente, een bestuurder of directeur van een bouwbedrijf. Het is een manier om jongeren bewust te maken en te enthousiasmeren voor de omgeving waarin ze wonen. Ook komen ze in contact met professionals uit het vakgebied en uit het bedrijfsleven en leren ze ruimtelijke vraagstukken op een uitdagende manier te benaderen.

Gerelateerd nieuws