Foto: Frank Hanswijk, Winnaar 2021 Little C

21 februari 2022

Inzenden Rotterdam Architectuurprijs 2022 geopend

Leestijd: 3 minuten

Delen:

Little C, Fenix I, Erasmus MC, Rotterdam CS en CPO Hooidrift. Het zijn slechts enkele winnaars van de afgelopen elf edities van de Rotterdam Architectuurprijs. Jaarlijks brengt deze prijs de beste nieuwe gebouwen van de stad voor het voetlicht. Welke bouwwerken maken dit jaar kans op de prijs? Ontwerpers, opdrachtgevers en bouwers zijn van harte uitgenodigd om hun projecten in te dienen voor de Rotterdam Architectuurprijs 2022. Inzenden kan van maandag 21 februari t/m maandag 21 maart 2022 via rotterdamarchitectuurprijs.nl.

Indienen

De Rotterdam Architectuurprijs is op zoek naar vakmanschap, innovatie en betekenis voor de stad. De prijs is bestemd voor de teams van opdrachtgever, bouwer en ontwerper want juist het samenspel tussen deze partijen is cruciaal. Elk type bouwwerk kan meedingen naar de prijs, of het nu gaat om woningen, scholen, bedrijven of andere gebouwtypen, nieuwbouw of transformatie, om kleine of grote bouwwerken.

De voorwaarden:

– De bouwwerken bevinden zich binnen de gemeentegrenzen van Rotterdam.
– De bouwwerken zijn tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2022 in gebruik genomen.

Vakjuryprijs

Elk jaar stelt de organisatie een nieuwe vakjury samen. Diversiteit in deskundigheid, expertise en achtergrond is daarbij telkens het uitgangspunt. In de vakjury van dit jaar: voorzitter Lara Schrijver (Hoogleraar Architectuurtheorie aan de Universiteit Antwerpen), Christopher de Vries (architect en medeoprichter van Rademacher de Vries Architecten), Eline Strijkers (architect en interieurarchitect en medeoprichter van DoepelStrijkers), Mark van de Velde (directeur-bestuurder Woningstichting Samenwerking Vlaardingen) en Lorenzo Elstak (sociaal ondernemer en initiatiefnemer stichting IK BEN WIJ). De komende weken worden ze nader voorgesteld op rotterdamarchitectuurprijs.nl.

De vakjury zal zich buigen over alle inzendingen voor de Rotterdam Architectuurprijs 2022 en daaruit een selectie maken van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Op basis van het bezoek aan de geselecteerde projecten komt de jury tot haar keuze van eervolle vermeldingen en winnaar. Tijdens dit proces reflecteert de jury op de ontwikkelingen die in de architectuur van Rotterdam gaande zijn. Deze observaties en bevindingen krijgen een plek in het juryrapport dat de selectie van tien projecten voor het voetlicht brengt.

Publieksprijs

Iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt, kan in de maand mei stemmen op gebouwen uit de juryselectie. Het project met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs van de Rotterdam Architectuurprijs uit handen van het stadsbestuur. Ook de beste stemmotivatie ontvangt een erkenning en de meest aansprekende inzenders worden uitgenodigd om de prijsuitreiking bij te wonen. In het juryrapport verschijnt een impressie van de afwegingen van het publiek in hun keuze voor het beste Rotterdamse bouwwerk.

Prijsuitreiking

De feestelijke uitreiking van de Rotterdam Architectuur vakjuryprijs en publieksprijs vindt plaats tijdens de Rotterdam Architectuur Maand op woensdag 22 juni 2022. 

Gerelateerd nieuws