Foto: Fred Ernst

22 juni 2022

Winnaars RAP 2022: Malieklos en Depot Boijmans Van Beuningen

Leestijd: 4 minuten

Delen:

Op 22 juni werd tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Theater Zuidplein het woningbouwproject Malieklos bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Depot Boijmans Van Beuningen sleepte de publieksprijs in de wacht. De winnende projecten staan symbool voor twee belangrijke kwaliteiten van de Rotterdamse architectuur: hoogwaardige woningbouw en spraakmakende iconen.

In een vol Theater Zuidplein trapte AIR-directeur Barbara Luns de feestelijke prijsuitreiking af. Ze benadrukte de relevantie van de Rotterdam Architectuurprijs voor de stad Rotterdam en haar inwoners. Vervolgens vertelt wethouder van onderwijs, cultuur en evenementen Said Kasmi hoe de RAP alles in zich heeft voor een ‘Stad in beweging’. In een gesprek met de vakjury werden alle tien genomineerde projecten uitgelicht. Fotograaf Fred Ernst legde de uitreiking vast.

Wethouder Said Kasmi
AIR directeur Barbara Luns (links)
Vakjuryprijs

Met groot genoegen reikte de jury de Rotterdam Architectuurprijs 2022 uit aan het team van Malieklos met opdrachtgever Woonstad Rotterdam, bouwer Gebr. Verschoor en architectenbureau DP6 architectuurstudio.

De vakjury ziet ziet in Malieklos het onomstotelijke bewijs dat de beperkte budgetten die horen bij sociale woningbouw geen belemmering hoeven te zijn voor het realiseren van hoogwaardige architectuur. Ze is onder de indruk van het vakmanschap dat spreekt uit bijzondere details in dit project zoals de schuine neggen en het Braziliaans metselwerk.

De winnaars van de juryprijs
Malieklos, nieuwbouwblok met sociale woningen, winnaar vakjuryprijs RAP 2022
“Hier laat Rotterdam zien verder te kijken en aandacht te hebben voor een geïntegreerde stad met ruimte en mogelijkheden voor iedereen. Genereuze en optimistische sociale woningbouw die op alle fronten kwaliteit uitstraalt. Zo moet het!”
Eervolle vermeldingen

Een eervolle vermelding van de vakjury ging naar Floating Office Rotterdam, ontworpen door Powerhouse Company in opdracht van RED Company en uitgevoerd door FOR Building VOF. ‘Klimaatadaptatief, biobased en CO₂ positief bouwen zijn hier gecombineerd in een opmerkelijk en tot de verbeelding sprekend drijvend bouwwerk.’

Juryvoorzitter Lara Schrijver licht het juryrapport toe

Een tweede eervolle vermelding van de jury ging naar De Groene Kaap, ontworpen door bureau Massa en LOLA Landscape Architects, uitgevoerd door Stebru Bouw in opdracht van Stebru Ontwikkeling. ‘De grote vondst van De Groene Kaap is het landschappelijke lint dat het project samenbindt tot één geheel, een passende en relevante identiteitsdrager.’

De vakjury van 2022 stond onder leiding van Lara Schrijver met verder Christopher de Vries, Eline Strijkers, Mark van de Velde en Lorenzo Elstak.

De winnaars van de publieksprijs
Publieksprijs

Er werd dit jaar weer massaal gestemd voor de publieksprijs en vele stemmen gingen gepaard met een motivatie. Wethouder Chantal Zeegers, de nieuwe wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen, reikte de Publieksprijs uit aan het team van Depot Boijmans Van Beuningen, een ontwerp van MVRDV in opdracht van Gemeente Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, stichting De Verre Bergen, gebouwd door BAM.

Het Depot is een gebouw dat geen bezoeker, voorbijganger of criticus onberoerd laat. Het ontwerp jongleert op verbluffende wijze met randvoorwaarden, wensen en eisen en zet daarbij alle associaties behorend bij het begrip ‘depot’ op hun kop. Een feestelijk gebouw dat alle blikken wil vangen en zijn bezoekers met open armen verwelkomt. Het publiek spreekt zijn bewondering uit over ‘hoe een kluis vol met kunst een attractie, eyecatcher en hotspot kan zijn’ en ziet het Depot als ‘een weerspiegeling van de vooruitstrevendheid van Rotterdam’ en ‘architectuur van wereldklasse’.

Depot Boijmans van Beuningen, winnaar publieksprijs RAP 2022

De tweede plaats van de Publieksprijs is voor Welschen 2, in opdracht van Woonstad Rotterdam, ontworpen door Vanschagen Architecten en uitgevoerd door Slokker Breda. Bij deze transformatie van een woonbuurt van architect Lotte Stam-Beese uit de Wederopbouwperiode draait het om vakmanschap en liefdevolle aandacht voor bescheiden budgetten. Het publiek schrijft: ‘Mooi hoe sociale structuren in stand blijven en oude blokken een prachtig nieuw leven krijgen’.

Op de derde plaats van de Publiekprijs staat Beheercoöperatie W1555, een project dat coöperatief opdrachtgeverschap combineert met duurzame architectuur op basis van recycling. Woonstad Rotterdam en Beheercoöperatie W1555 waren samen opdrachtgever van deze transformatie naar ontwerp van Superuse Studios, uitgevoerd door BIK bouw ‘Hergebruik is altijd beter dan sloop-nieuwbouw, collectief hergebruik is nog beter’, schrijft het publiek.

Bekijk hier de uitreiking terug
Over de Rotterdam Architectuurprijs

De Rotterdam Architectuurprijs is een onafhankelijke prijs voor Rotterdam, een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR. De prijs wordt gedragen door de architectuurnota ‘Rotterdam Architectuurstad. Met ontwerpkracht bouwen aan Rotterdam’. De Rotterdam Architectuurprijs is een stimulans voor de kwaliteit van de gebouwde stad en een moment om de architectuur in Rotterdam te vieren. Dit juryrapport is te verkrijgen bij AIR en online in te zien op www.rotterdamarchitectuurprijs.nl.

De Rotterdam Architectuurprijs is een initiatief van gemeente Rotterdam en wordt georganiseerd door AIR.