Foto: Fred Ernst

19 juli 2021

Leren in de Metropo(o)lder: Sporten en bewegen in de buitenruimte

Leestijd: 3 minuten

Delen:

Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand 2021 (RA Maand) presenteerden twee brugklassen van het Lyceum Kralingen de maquettes en ideeën op de opdracht ‘sporten en bewegen in de buitenruimte’. In het Festivalhart van de RA Maand, de stadsgarage direct onder Kruisplein, lieten vijftig leerlingen hun maquettes en plannen voor een multi-usage sportobject zien.

Dit sportobject is ontworpen voor een locatie die Anne-Maria Carbonaro (BPD-Ontwikkeling) vanuit Allemaal Wielewaal aangewezen heeft gekregen. In de tweede week van de opdracht zijn de leerlingen op locatie bezoek geweest om deze te analyseren. De opdracht is samen met David Woutersen en Renate Steehouwer van het Sportbedrijf Rotterdam opgesteld, die bij de start van de module aanwezig waren om over sporten in Rotterdam in te leiden. Tijdens de tussenpresentatie kwamen Jorn Wemmenhove en Lior Steinberg langs vanuit Humankind om de leerlingen te begeleiden in de tot dan toe bedachte ontwerpen en deze verder uit te werken in maquettes.

 

Foto: Fred Ernst

 

Panna-stoeltjes en fiets-elektriciteit

Tijdens de presentaties in de garage waren zowel Sportbedrijf Rotterdam, Humankind en Allemaal Wielewaal erbij om de presentaties en ontwerpen in ontvangst te nemen. Alle leerlingen stormden door de expositie ruimte van de Rotterdam Architectuur Maand. Te midden van de studio mochten zij hun maquettes in groepjes presenteren. Van zeer innovatieve ontwerpen waarbij door te fietsen of schommelen, je elektriciteit opwekte om vervolgens je telefoon mee op te kunnen laden tot panna-stoeltjes waar ouderen en jongeren met elkaar panna kunnen spelen. Zowel de ontwerpen als de doelgroepen liepen uiteen. Zo had je een volledig uitgebouwde half-pipe waar je kunt skaten en ouderen fit kunnen blijven op de gekoppelde fietselementen.

Een prijs werd uitgereikt voor het groepje met de beste presentatie als een echt team. Hierbij hebben ze elkaar aangevuld en het ontwerp goed in context geplaatst. Een benoeming van het panna-stoeltjes-ontwerp waarbij de opdrachtgevers deze als een realistisch ontwerp zagen wat binnen de locatie zou passen maar ook haalbaar is om qua ontwerp te realiseren. Terwijl de leerlingen wat fris mochten drinken en vervolgens door de tentoonstelling werden rondgeleid, blikte het team van AIR en de opdrachtgevers enorm tevreden terug op het project. Het enthousiasme was hoog en de ontwerpen innovatief. De leerlingen hebben de opdrachtgevers weten te inspireren: precies wat de opdracht beoogde.

Oproep

Wil je ook een keer opdrachtgever zijn of ben je geïnteresseerd in het cultureel educatief programma Leren in de Metropo(o)lder van AIR, neem dan contact op met Eva van Breugel via e.vanbreugel@airrotterdam.eu.

 

Foto: Fred Ernst

 

Gerelateerd nieuws