10 september 2024

Update: Leren in de Metropo(o)lder

Leestijd: 3 minuten

Delen:

Met de start van het nieuwe schooljaar starten onze programmamakers Eva en Lotte ook weer met ons cultuureducatieprogramma ‘Leren in de Metropo(o)lder’. Voor de zomer is het project ontwerp een observatorium afgerond, hier lees je een kort verslag over dat project terug. Met veel enthousiasme updaten we je over komende periode.

LIDM X STORE STORE

Sinds 2022 werken AIR en STORE STORE samen om jongeren te betrekken bij de ruimtelijke ontwikkeling van hun leefomgeving. STORE STORE is een educatieve ontwerp-werkplaats waar jongeren hun creatieve talenten ontwikkelen door het volledige ontwerpproces te doorlopen. Komend najaar werken AIR en STORE STORE aan een nieuw project. In vier projectavonden werken jongeren aan een ontwerp voor de buitenruimte rondom STORE STORE. De buitenruimte wordt momenteel gekenmerkt door overlast en onveiligheid, en de gemeente Rotterdam werkt aan een nieuw ontwerp voor de Gouvernestraat, waar de winkel ligt. De jongeren krijgen de opdracht om een architectonisch ontwerp te maken voor de buitenruimte bij STORE STORE, dat zowel in de omgeving past als aansluit op hun eigen behoeften.

LIDM X Lyceum Kralingen

Na het succesvolle project ontwerp een observatorium, hebben AIR en Lyceum Kralingen besloten om een soortgelijke ontwerpopdracht op te zetten voor twee eerstejaars havo/vwo-klassen. Dit keer met een nieuwe locatie en opdrachtgever. Studio Inscape zal, net als bij het vorige project, AIR ondersteunen bij de uitvoering en begeleiding van de leerlingen. We kijken ernaar uit om opnieuw met de leerlingen aan de slag te gaan en hen te betrekken bij het ontwerpproces van natuurinclusief bouwen.

LIDM X SMC24

Vorig jaar vond de eerste jongeren Makaton van Rotterdam plaats tijdens het Stadmakerscongres. Zo’n 70 jongeren werkten een ochtend lang aan scenario’s van Rotterdam 2050: hoe ziet de stad er dan uit? Komende editie, op vrijdag 15 november, zal er weer een jongeren Makaton plaatsvinden op het Stadmakerscongres. Meer informatie volgt snel.

LIDM Landelijk

Leren in de Metropo(o)lder is in 2010 ontstaan bij Podium voor Architectuur Haarlemmermeer (PvA) en Schiphol. In 2018 bracht onze directeur Barbara Luns het programma mee naar AIR. Na jaren ervaring in de Metropoolregio’s Amsterdam en Rotterdam ontstond vorig jaar de ambitie om de methodiek van LIDM overdraagbaar en deelbaar te maken voor collega instellingen vanuit het netwerk Coördinatie Lokale Architectuurinitiatieven (CoLA). Inmiddels zijn de eerste collega instellingen al aan de slag met LIDM. Dit wordt mogelijk gemaakt door een subsidietoekenning vanuit Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Platforms voor Ontwerpend Leren. Zo heeft Stad en Architectuur Leuven hun eerste ontwerpopdracht met jongeren al afgerond, en start in november FASadE Amersfoort met een ontwerpopdracht. Meer weten? Neem contact op met Lotte Wierikx.

LIDM X Stang Gubbels

Bij een landelijk cultuureducatieprogramma hoort natuurlijk een eigen huisstijl! We zijn al een tijdje in contact met grafisch ontwerper Stang Gubbels om dit voor ons te ontwikkelen. We hopen de huisstijl snel te kunnen delen.

Over Leren in de Metropo(o)lder 

Leren in de Metropo(o)lder is het educatieprogramma van AIR waarmee we jongeren betrekken in ontwerp en de ruimtelijke opgaven van de stad. Meer weten? Kijk dan hier of neem contact op met Lotte Wierikx om de mogelijkheden te verkennen.