22 augustus 2024
LIDM: Ontwerp een observatorium
Leestijd: 3 minuten
Delen:
In de laatste weken voor de zomervakantie begeleidden onze programmamakers Lotte en Eva weer een mooi project binnen ons cultuureducatieprogramma ‘Leren in de Metrop(o)older’. Twee eerste klassen havo/vwo van het Lyceum Kralingen kregen de opdracht een observatorium te maken voor de Rozentuin in het Museumpark. Daarin zochten we samen naar een antwoord op de vraag: ‘Wat heeft een pissebed, vos of reiger nodig om goed te leven in een stadspark?’ De eindpresentatie vond plaats tijdens de Rotterdam Architectuur Maand.
Ontwerpopdracht
De Rotterdam Architectuur Maand vond dit jaar plaats in het Museumpark. Deze observatorium opdracht focuste zich daarom op de Rozentuin. De leerlingen startten met de opdracht door een doelsoort te kiezen en zich hierin te verdiepen.
Proces
De twee klassen gingen van start met een excursie in het Museumpark. Onder begeleiding van een medewerker van de Zoöp, de groenstrook naast het Nieuwe Instituut, werd allereerst de Nieuwe Tuin bekeken. Vleermuiskasten, oude boomstronken en kruidige bloemen werden goed geobserveerd. Vervolgens werd de Rozentuin geanalyseerd. Gezamenlijk werd onderzocht wat er allemaal in de Rozentuin voorkomt. Op een plattegrond van de tuin werden de karakteristieken van het park genoteerd.
Met deze informatie konden de leerlingen aan de slag. Eerst kozen de leerlingen in groepjes van vier een doelsoort. Vervolgens ontwierpen de leerlingen zelfstandig een plek waar dit dier of insect, de doelsoort’, goed te observeren zou zijn. Onder begeleiding van AIR en twee architecten van Studio Inscape werden de individuele ontwerpen samengebracht en konden de leerlingen verder met het nadenken over materiaal, tuinontwerp en maquette.
Onder begeleiding van Studio Inscape bekeken de leerlingen de verschillende aanpassingen die de Rozentuin aantrekkelijker zouden maken voor hun gekozen doelsoort. Zo werden er in veel ontwerpen meer water geborgen en kruidige bloemen toegevoegd. Ondanks dat de leerlingen de Nieuwe Tuin eerst maar een rommeltje vonden, hebben ze vele boomstammen, dorre bladeren en struiken uit die Nieuwe Tuin wel toegevoegd om het de doelsoort naar de zin te maken.
Eindpresentatie
In de laatste les namen de leerlingen hun schetsen, presentatie slides en maquettes mee naar het Henket-paviljoen, het festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand. Hier mochten ze hun werk presenteren aan de begeleiders, Barbara Luns (directeur van AIR), een landschapsarchitect van de gemeente Rotterdam en een curator van het Museum Boijmans van Beuningen. Met uitzicht op de Rozentuin toonden de leerlingen hoe we hier misschien in de toekomst honing van Rozentuinbijen kunnen kopen, tussen een bladerdek egels of vossen kunnen bekijken of de grond in kunnen om mollen te ontmoeten.
Samenwerking Studio Inscape
AIR werkt sinds dit jaar samen met de ontwerppraktijk Studio Inscape voor het vormgeven en begeleiden van ontwerpopdrachten binnen Leren in de Metropo(o)lder. Eileen Stornebrink en Willie Vogel, mede-oprichters van Studio Inscape, delen een interesse in architectuur, landschapsarchitectuur, ecologie en filosofie. Vanuit deze disciplines werken zij aan ontwerpend onderzoek en verschillende ontwerpopgaven in Nederland en daarbuiten.
Zij gingen met de leerlingen van het Lyceum Kralingen de uitdaging aan om Rotterdamse openbare ruimte te (her)ontwerpen vanuit het perspectief van al haar inwoners – mensen, maar ook planten, dieren en dingen. Een methode waar zij binnen hun praktijk mee geoefend zijn. Bijvoorbeeld in het project “Pergola”, een tijdelijk paviljoen voor het Museumpark tijdens diezelfde Rotterdam Architectuur Maand, waar natuurinclusief en biobased ontwerp centraal stonden.
Over Leren in de Metropo(o)lder
Dit programma is onderdeel van Leren in de Metropo(o)lder, het educatieprogramma van AIR waarmee we jongeren betrekken in ontwerp en de ruimtelijke opgaven van de stad. Meer weten? Kijk dan hier of neem contact op met Lotte Wierikx om de mogelijkheden te verkennen.