08 april 2025

LIDM: leerlingen IMC Weekendschool ontwerpen ontmoetingsruimte voor jongeren (12-15j) op Rotterdam-Zuid

Leestijd: 4 minuten

Delen:

Leerlingen van de IMC Weekendschool Rotterdam-Zuid volgen vier zondagen in maart en april een opdracht binnen ons cultuureducatieprogramma ‘Leren in de Metropo(o)lder’. We vragen de leerlingen mee te denken naar hun ideale ontmoetingsplek, voor een binnen- en buitenruimte in De Hillevliet.

Opdracht

Rotterdam-Zuid is volop in ontwikkeling met nieuwe woonwijken, infrastructuur en voorzieningen. Maar er is ook een groot tekort aan fysieke plekken voor jongeren waar zij kunnen samenkomen om te ontspannen, te sporten of gewoon te hangen. Terwijl Rotterdam-Zuid verandert, blijven zij achter zonder een inspirerende omgeving waar zij zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontwikkelen. Om een toekomstbestendig Rotterdam-Zuid te realiseren, is het essentieel om ruimte te creëren voor jongeren. Dit betekent niet alleen het ontwikkelen van plekken zoals jongerencentra, sportvelden of creatieve werkplaatsen, maar ook het actief betrekken van jongeren bij de inrichting ervan.

Welke voorzieningen zijn belangrijk voor een plek waar jongeren zich thuis voelen? Hoe ziet een ideale ontmoetingsplek voor jongeren in Rotterdam-Zuid eruit? Twintig leerlingen gingen 4 zondagen aan de slag met deze opgave. Onder begeleiding van 2 architecten leerden zij over de beroepen in het ruimtelijk domein en het ontwerpproces, om vervolgens toe te passen in hun ontwerpopgave: het vormgeven van een binnen- en buitenruimte voor ontmoeting en ontspanning, met als doelgroep jongeren van 12-15 jaar. Een plek voor zichzelf.

Aad Hoogendoorn

De ontwerpen van de leerlingen vertoonden veel overeenkomsten. Zwembaden en waterpartijen kwamen vaak terug als plekken om te ontspannen en plezier te maken. Ook groen speelde een grote rol in de ontwerpen, met bomen, gras en zelfs moestuinen.

Daarnaast bleek er een duidelijke behoefte aan rust en zelfstandigheid: zones zonder ouders, regels tegen overlast, mobieltjes in kluisjes en stilteruimtes met kussens en kleden. Jongeren zoeken plekken waar ze vrij kunnen zijn, maar ook tot zichzelf kunnen komen.

Aad Hoogendoorn
Aad Hoogendoorn
Opdrachtgevers 

De opdrachtgever binnen dit project is Cultuurhuis Feijenoord. Cultuurhuis Feijenoord, gevestigd in de culturele broedplaats Hillevliet 90, biedt wijkbewoners faciliteiten en activiteiten op het gebied van kunst, cultuur, educatie en persoonlijke ontwikkeling. Jongeren vormen een belangrijke doelgroep die ze beter willen bereiken. Zo kregen zij de opdracht 2 ruimtes in het gebouw voor hen te ontwerpen.

Verder sloten Lot Mertens (gemeente Rotterdam), Rosanna Moti (wijknetwerker Hillesluis) en Serkan Soytekin (DENK Rotterdam) aan bij de eindpresentaties. Zij namen de ideeën van de leerlingen in ontvangst en spraken zich uit voor het meenemen van de stem van jongeren in ruimtelijke ontwikkelingen in de stad. 

Als ontwerpbegeleiders waren architecten Willie Vogel en Eileen Stornebrink van Studio Inscape betrokken. Zij gaven de opdracht mede vorm, en begeleidden de groepjes leerlingen van programma van eisen naar de presentatie van het ontwerp. Studio Inscape is een onderzoekende ontwerppraktijk uit Rotterdam.

Aad Hoogendoorn
Over Leren in de Metropo(o)lder

Leren in de Metropo(o)lder is het cultuureducatie programma van AIR. In LIDM koppelt AIR ruimtelijke ontwerpvragen van échte opdrachtgevers aan jongeren, met als doel dat jongeren en professionals van elkaar leren. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Lotte Wierikx om de mogelijkheden te verkennen.

Gerelateerd nieuws