Aad Hoogendoorn

03 april 2024

LIDM: ontwerp je eigen chillplek!

Leestijd: 3 minuten

Delen:

Vier zondagen in maart stonden bij IMC Weekendschool Rotterdam Zuid in het teken van het vak architectuur. Zo’n 15 meiden gingen aan de slag met een ontwerpopdracht binnen het educatieprogramma van AIR ‘Leren in de Metropo(o)lder’. AIR en opdrachtgever Eva James vroegen de leerlingen een chillplek in de buurt te ontwerpen waar zij zelf heen zouden gaan.  

Opdracht  

AIR en Eva James vroegen de leerlingen mee te denken over de invulling van de publieke ruimte in hun eigen leefomgeving. Want, gaven de leerlingen zelf aan, ze voelen zich vaak niet fijn en veilig op publieke plekken in de stad. De opdrachtgever Eva James, ontwerper en social designer, heeft de toolkit ‘ontwerp door de ogen van vrouwen’ ontworpen waarbij ze tools en handvaten meegeeft om een sociale en inclusieve plek vanuit de vrouwelijke blik te ontwerpen.  

In vier lessen gingen de meiden hiermee aan de slag en maakten ze uiteindelijk een eigen ontwerp waar zij zelf heen zouden gaan. Ze gaven hierbij antwoord op de vragen: hoe kan de publieke ruimte een fijnere plek worden? Met welke oplossingen kunnen we aan de slag om een plek te ontwerpen waar deze meiden zich thuis voelen?  

Het proces 

In de eerste les kwamen AIR en de opdrachtgever langs om een introductie op het vak architectuur te geven en de opdracht uit te leggen. Vervolgens gingen de leerlingen in groepjes naar buiten toe om fijne en niet fijne plekken in de wijk te beoordelen. Met de kaarten in de hand mapten de meiden de fijne en minder fijne plekken en schreven op waarom een plek wel of niet fijn was. 

In de tweede les kwam fotograaf Rosa Quist langs om de leerlingen mee te nemen in het beroep fotografie en hoe je door middel van fotografie naar je leefomgeving kunt kijken. Ook gingen ze met Rosa op pad om de plek vast te stellen waar hun chillplek moest komen. De groepjes legde verschillende situaties op deze plek vast: wat maakt de plek fijn of juist niet fijn? In de middag gingen ze aan de slag met hun ideeën voor het ontwerp op papier te zetten.

In de derde les kwamen architecten Eileen Stornebrink en Willie Vogel langs om de meiden te helpen met hun ontwerp en maakte ieder groepje een maquette.  

Eindpresentaties  

De laatste les stond in het teken van de eindpresentaties. AIR, Eva James, de begeleiders van de IMC Weekendschool, raadsleden Mina Morkoç (GroenLinks) en Imane Elfilali (Volt) die zich bezighouden met stadsinrichting en participatie, én familieleden waren aanwezig om de maquettes te bekijken. In gesprek met alle aanwezigen lichtten de meiden hun zelfgemaakte ontwerpen toe. Daarin was terug te zien dat er behoefte was aan plekken om met een groepje samen te kunnen liggen en zitten om te praten, WC’s, meer planten en bomen om in de schaduw te kunnen zitten of te kunnen schuilen en ruimte om te gamen en spelen. 

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Over Leren in de Metropo(o)lder 

Leren in de Metropo(o)lder is het educatieprogramma van AIR waarmee we jongeren betrekken in ontwerp en de ruimtelijke opgaven van de stad. Meer weten? Kijk dan hier of neem contact op met Lotte Wierikx om de mogelijkheden te verkennen.