11 december 2023

LIDM: aftermovie opdracht egelpassages

Leestijd: 2 minuten

Delen:

Half september zijn we van start gegaan met een nieuwe opdracht in ons cultuureducatieprogramma Leren in de Metropo(o)lder. Twee eerstejaars vwo-klassen van Lyceum Kralingen zijn aan de slag gegaan met een ontwerpopdracht van AIR in samenwerking met Rijkswaterstaat. Bekijk het proces van de leerlingen nu terug.

Opdracht

AIR en Rijkswaterstaat hebben de leerlingen gevraagd mee te denken over de invulling voor dieren in het nieuwe Hofbogenpark. Bovenop de Hofbogen komt een stadspark van 1,9 kilometer lang. Het wordt een plek waar zowel de natuur, mens en dieren rust kunnen vinden. Om te zorgen dat ook dieren gebruik kunnen maken van het nieuwe Hofbogenpark, moeten er passages komen. De leerlingen hebben een natuurinclusieve egelpassage ontworpen voor de Hofbogen.

Het proces

In drie maanden tijd hebben de leerlingen zich verdiept in natuurinclusiviteit. Door een locatiebezoek aan de Hofbogen hebben ze een beter inzicht in wat wel en niet mogelijk is met betrekking tot de locatie. Architect Marjolein van Eig van Bureau van Eig kwam langs om haar ontwerp voor de egelpassages bij de Hofbogen toe te lichten. Ook gaf ze de leerlingen tips mee voor hun ontwerp. De eindontwerpen hebben de leerlingen onlangs gepresenteerd aan AIR, Rijkswaterstaat en elkaar.

Over Leren in de Metropo(o)lder

Leren in de Metropo(o)lder is het educatieprogramma van AIR waarmee we jongeren betrekken in ontwerp en de ruimtelijke opgaven van de stad. We verbinden jongeren met opdrachtgevers en professionals uit het werkveld. De onderwerpen van de verschillende projecten komen uit de praktijk en worden aangedragen door echte opdrachtgevers. Door de inzet van rolmodellen uit het werkveld inspireren en enthousiasmeren we de jongeren voor de omgeving waarin ze leven. 

We zijn altijd opzoek naar nieuwe verbindingen met onderwijsinstellingen, jongerenverenigingen en –platforms en potentiële opdrachtgevers/ professionals die voor de klas willen staan. Geïnteresseerd? Neem gerust contact op met Lotte Wierikx op l.wierikx@airrotterdam.eu om de mogelijkheden te verkennen.

 

Gerelateerd nieuws