Foto: Aad Hoogendoorn

01 februari 2023

“Rotterdam Zuid heeft van alles, maar de samenhang ontbreekt”

Jeroen de Willigen Leestijd: 3 minuten

Wat is het verhaal van Rotterdam Zuid? Tijdens het Stadmakerscongres 2022 vond de werksessie ‘Koers op Zuid’ plaats. Wat zijn de inzichten?

De afgelopen jaren is er veel gebeurd op Rotterdam Zuid en moet er ook nog veel gebeuren. In de werktafelsessie gingen deelnemers aan de hand van korte pitches van experts aan de slag met een aantal concrete plekken op Zuid. Daarbij werd niet alleen gekeken naar grote projecten en gebiedsontwikkelingen, maar juist naar Zuid als geheel. Naar de kwaliteiten die al aanwezig zijn, en hoe nieuwe ontwikkelingen op Zuid kunnen leiden tot meer samenhang in het gebied. De centrale vraag was: “Hoe kan Zuid veranderen en toch zichzelf blijven?”

Ateliermeester van de sessie Jeroen de Willigen blikt terug op de sessie. De bevindingen van de creatief directeur en stedenbouwkundige van De Zwarte Hond zijn samengevat in de Koers op Zuid Gazet. Deze is naar aanleiding van de werksessie samengesteld door de gemeente Rotterdam en De Zwarte Hond.

Gerafeld stadsweefsel

Als ateliermeester doet De Willigen de oproep nieuwe verbindingen te initiëren: “We kunnen het gerafelde stadsweefsel repareren door draden te vlechten. Dat kunnen we door elkaar niet-vooringenomen, onbekommerd en onbevangen aan te spreken – en uit te laten spreken”. parafraseert hij Arjen van Veelen. De goede, vaak bevlogen, gesprekken tussen de stadmakers aan de acht verschillende werktafels die 4 november in Theater Zuidplein plaatsvonden waren daarom erg waardevol. De grote opkomst was enthousiasmerend en bracht veel energie met zich mee.

Het werd duidelijk dat een aanpak voor Rotterdam Zuid met enkel pragmatische en op zichzelf staande oplossingen Zuid niet gaat helpen. De Willigen: “Dat brengt niet de broodnodige samenhang op Zuid. Integraal deze vraagstukken oplossen is de richting waarin we het hier moeten – en willen – zoeken. Dit vereist kennis, visie, eigenaarschap en regie”.

Eigen boontjes doppen

Als meest waardevolle inzicht vanuit deze werktafelsessie noemt De Willigen het breed gedeelde vertrouwen onder de aanwezigen dat Zuid voor een groot deel zélf haar boontjes kan doppen: veel van de oplossingen liggen besloten in het karakter en de kwaliteit van de bestaande stad. Voor die oplossingen mogen we niet te klein denken, maar ook zeker niet te groot. Meer lezen? Bekijk de volledige Gazet via onderstaande link.

Lees of download hier de Koers op Zuid Gazet.

Over Koers op Zuid

In aanloop naar de gemeentelijke vaststelling van deze gebiedsuitwerking van de Omgevingsvisie, organiseert de gemeente verschillende manieren en momenten om over de Koers in gesprek te gaan. De werktafelsessie op het Stadmakerscongres was de aftrap van dit participatieproces. Lees hier meer.

Gerelateerd