12 juni 2018

Design for the Just City & Designing Community

Leestijd: 3 minuten

Delen:

Hoe kan ontwerp bijdragen aan ruimtelijke en maatschappelijke stadsontwikkeling? Deze vraag onderzoeken AIR en Veldacademie in het gezamenlijke Living Lab Sociale Veerkracht. In het kader van dit lab organiseren we een week durende Masterclass ‘Design for the Just City’.

Hiervoor werken wij samen met EMI op Zuid (Expertisecentrum Maatschappelijke Ontwikkeling van de Hogeschool Rotterdam), Stichting Lokaal en het programma ‘WIJsamenleving’ van de gemeente Rotterdam. De Masterclass wordt geleid door professor Toni L. Griffin, in 2017 ‘Guest Urban Critic’ op het Stadmakerscongres 2017. Met studenten en lokale stakeholders onderzoekt zij Rotterdamse gebieden en ontwikkelingen als Feyenoord City, Hart van Zuid, Cool-Zuid en Schuttersveld Crooswijk. Hoe kan Rotterdam in en vanuit deze gebieden en ontwikkelingen werken aan een inclusieve en rechtvaardige stad?

Op vrijdag 22 juni presenteren we de resultaten van de Masterclass en gaan we middels een uitgebreid programma in gesprek over de betekenis van ‘Just City Design’ voor Rotterdam. De avond ervoor organiseert AIR een lezing door het Zweedse White Arkitekter over co-creatie in grootschalige gebiedsontwikkelingen.

Wees van harte uitgenodigd voor de bijeenkomsten!


Donderdag 21 juni 2018, 19.30 – 21.00 uur – Venture Café
Designing Community #1: Co-creating XL urban transformations

Tijdens deze avond praten antropoloog Viktoria Walldin en architect Anna Edblom, van het Zweedse architectenbureau
White Akitekter, over het bouwen van een nieuwe stad voor de mensen van Kiruna. Ze werken met de lokale gemeenschap van 20.000 inwoners aan de grootschalige ontwikkeling en verbinden persoonlijke en collectieve verhalen aan het ontwerp voor een duurzame nieuwe stad. Lees hier meer over het programma en aanmelden.
Vrijdag 22 juni 2018, 10.30 – 15.30 uur – Kantine Walhalla
Designing Community #2: In search of the just & inclusive city
Toni Griffin, de Guest Urban Critic van het Stadmakerscongres 2017, keert terug naar Rotterdam. Een midweek lang houdt ze zich bezig met ontwerpworkshops, cases en veldwerk. Tijdens deze middag gaat ze in gesprek met studenten en het publiek over hoe we samen vooruit kunnen in Rotterdam. Maaskant-prijs winnaar Arna Mackic, Lorien Beijaert (Studio LA), Hicham Khalidi (curator Sculpture International Rotterdam) en Christina Ampatzidou (Amateur Cities / AFFR) zijn uitgenodigd om hun gedachten te delen over hoe we identiteit en gemeenschapszin kunnen uitdrukken via ontwerp van publieke ruimte en gebouwen. Lees hier meer over het programma en aanmelden.

Over Toni L. Griffin


Toni Griffin is oprichter van het bureau ‘Urban Planning and Design for the American City’ in New York, Verenigde Staten en professor aan de Harvard Graduate School of Design. Eerder werkte zij onder meer als projectdirecteur aan ‘Detroit Future City’, het integrale raamwerk voor de revitalisatie van de stad Detroit. Toni Griffin heeft jarenlange ervaring als ontwerper, planner en onderzoeker in het verbinden van complexe stedelijke transformatieopgaven aan het dagelijks leven. Ontwerp, inclusiviteit, diversiteit en rechtvaardigheid zijn sleutelbegrippen in haar praktijk.)

Gerelateerd nieuws