01 november 2019

Juryselectie Rotterdamse Architectuurprijs bekend: stemmen kan nu!

Leestijd: 3 minuten

Delen:

Op woensdag 18 december wordt de Rotterdam Architectuurprijs 2019 uitgereikt in het Stadhuis van Rotterdam. De Rotterdam Architectuurprijs bekroont dit jaar voor de tiende keer het beste gebouw van Rotterdam met een prijs voor het team van opdrachtgever, ontwerper en bouwer.

Naast de juryprijs wordt natuurlijk ook een publieksprijs uitgereikt. Van 1 november tot en met 1 december kan het publiek daarvoor stemmen: wat is het beste Rotterdamse gebouw van 2019?

47 inzendingen

Dit jaar werden in totaal 47 projecten ingezonden. Met woningbouwprojecten, kantoren, winkels, een gymzaal, een brug en nog veel meer, is de oogst opnieuw bijzonder gevarieerd. Opvallend is het aandeel gebouwtransformaties, dit jaar ongeveer 60 procent van het totaal aan inzendingen. De juryselectie van 2019 laat zien dat voortbouwen aan de bestaande stad hoogwaardige architectuur oplevert.

Juryselectie

De vakjury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola heeft zich gebogen over alle 47 inzendingen en selecteerde daaruit tien projecten die de kwaliteit van wat er dit jaar in Rotterdam is gebouwd in de breedte laten zien. Op deze selectie kan het publiek nu gaan stemmen.

Slaakhuys
Paradijshof
Gymzaal de Adamshof
Fenix I
Transformatie PTT-gebouw
Penthouse West 399
Lijnbaan 35-43
Buitenplaats Brienenoord
Engelandvaardersviaduct
House of Cool

Stemmen publieksprijs

Iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt kan van 1 november tot en met 1 december stemmen op de tien projecten van de juryselectie via www.rotterdamarchitectuurprijs.nl. Het gebouw met de meeste stemmen wint straks de publieksprijs.

Vakjury

De jury van 2019 staat onder leiding van Esther Agricola (Directeur Ruimte en Duurzaamheid gemeente Amsterdam) met verder Do Janne Vermeulen (Architect/Directeur Team V Architectuur), Niraj Sewraj (Stadsontwikkelaar bij BPD), Marianne van der Sanden (Architect/Partner, Braaksma & Roos Architectenbureau) en Jan Bruil (Hoofd Ontwikkeling & Realisatie Nederland, Bouwinvest). Zij zullen in de laatste fase van de jurering uit de juryselectie van tien projecten drie nominaties aanwijzen waarvan er uiteindelijk één de juryprijs in de wacht zal slepen.

10-jarig jubileum

De Rotterdam Architectuurprijs is een onafhankelijke prijs voor de stad Rotterdam. Het is een initiatief van de Gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR, Architectuurinstituut Rotterdam. De prijs bestaat uit een juryprijs en een publieksprijs en is bestemd voor het team van opdrachtgever, bouwer en architect. Dit jaar beleeft de Rotterdam Architectuurprijs haar tiende editie. Met de prijs wordt jaarlijks de oogst binnengehaald van nieuwe gebouwen en gebouwtransformaties in de stad. De Rotterdam Architectuurprijs komt voort uit de architectuurnota Architectuur en Rotterdam. Architectuur als drijvende kracht voor de ontwikkeling van de stad (Rotterdam, 2010). De nieuwe architectuurnota zal naar verwachting in december verschijnen.

Gerelateerd nieuws