Foto: Frank Hanswijk

19 december 2019

Fenix I: unanieme winnaar Rotterdam Architectuurprijs 2019

Leestijd: 4 minuten

Delen:

Fenix I werd afgelopen woensdagavond 18 december met de juryprijs én de publieksprijs bekroond tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis Rotterdam.

Zowel bij de vakjury als bij het grote publiek kon Fenix I rekenen op grote waardering. Dit jaar werd de Rotterdam Architectuurprijs voor de tiende keer uitgereikt. Uit de 47 inzendingen van dit jaar stelde de vakjury een juryselectie samen van tien projecten die de kwaliteit van wat er dit jaar in Rotterdam is gebouwd laten zien. Daaruit wees zij de winnaar en twee eervolle vermeldingen aan. Het publiek kon een stem uitbrengen op één van de tien projecten uit de juryselectie.

Vakjuryprijs

Fenix I is een gebouw als stad, constateert de jury. Het gebouw is ontworpen door Mei architects & planners met als opdrachtgever en bouwer Heijmans. Het combineert wonen en stedelijk leven, en bouwt letterlijk voort op de geschiedenis van Rotterdam. Bovenop een oude loods verrees een hoogwaardig nieuw woongebouw. Daarmee bewijst het team van Fenix I dat voor het verdichten in de gelaagde stad geen brug te ver is. Fenix I is tegelijk stoer en verfijnd. Daarmee toont het een kwaliteit die door alle schalen heen is doorgevoerd.

Van de subtiel bewerkte schijfkolommen in de woningen, tot de integratie van de oude betonconstructies van de loods. Het gebouw ademt de bevlogenheid van alle betrokkenen: opdrachtgever, architect, bouwer en gebruikers. Zij hebben doorgezet in een langdurig en soms ingewikkeld proces dat zich deels tijdens de crisis voltrok. Het resultaat is een gebouw waar echt niemand omheen kan. Fenix I maakt impact, het is een nieuw icoon voor Rotterdam dat de jury met groot genoegen bekroont als winnaar van de Rotterdam Architectuurprijs 2019.

De eervolle vermeldingen gingen naar Penthouse West399 en Buitenplaats Brienenoord. Penthouse West399 is van opdrachtgever Nanne de Ru & Nolly Vos, ontworpen door Powerhouse Company en uitgevoerd door Valleibouw. ‘Een nieuwe klassieker die zich op waardige wijze voegt in de villatraditie van Rotterdam en waar studenten architectuur over 30 jaar nog komen kijken,’ aldus de jury. Buitenplaats Brienenoord kwam tot stand in opdracht van Stichting Grondvesten, ontworpen door Superuse Studios en uitgevoerd door Aannemingsbedrijf T. Mostert BV. De jury zegt erover: ‘Dit project heeft de jury op meerdere fronten overrompeld. Opdrachtgeverschap, financiering, proces en architectonisch ontwerp, op alle gebieden daagt dit circulaire project architectonische conventies uit.’

De vakjury van 2019 stond onder leiding van Esther Agricola (Directeur Ruimte en Duurzaamheid gemeente Amsterdam) met verder Do Janne Vermeulen (Architect/Directeur Team V Architectuur) , Niraj Sewraj (Stadsontwikkelaar bij BPD), Marianne van der Sanden (Architect/Partner, Braaksma & Roos Architectenbureau) en Jan Bruil (Hoofd Ontwikkeling & Realisatie Nederland Bouwinvest).

Publieksprijs

Ruim 5000 mensen brachten deze editie hun stem uit voor de publieksprijs en velen schreven er een motivatie bij. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen, Wonen en Energietransitie gebouwde omgeving) reikte de prijs uit aan het team van Fenix I. Het publiek is verheugd dat Rotterdams erfgoed hier een nieuwe toekomst krijgt, zo blijkt uit de motivaties. En Fenix I helpt de omgeving van Katendrecht nieuw leven in te blazen. Veel stemmers zien Fenix I als een symbool voor Rotterdam: ‘De feniks van Katendrecht is herrezen. Rotterdamser wordt het niet. Prachtige transformatie van industrieel erfgoed met nieuwe functies. Iconisch, gewaagd, edgy en dus typisch Rotterdam.’

De tweede plaats van de publieksprijs ging naar Paradijshof in opdracht van Woonstad Rotterdam, ontworpen door West 8 (Edzo Bindels), HP architecten en Office Winhov, met bouwer riz bouw. De derde prijs was voor Slaakhuys in opdracht van Frame Vastgoed, met architecten Jeroen Hoorn en Marge Architecten, uitgevoerd door BIKbouw.

Over de Rotterdam Architectuurprijs

De Rotterdam Architectuurprijs is een onafhankelijke prijs voor de stad. Het is een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR Architectuur Instituut Rotterdam. De website rotterdamarchitectuurprijs.nl vormt het geheugen van de prijs en biedt een schat aan informatie over actuele architectuur in de stad Rotterdam, inzichtelijk gemaakt door middel van kaarten, foto’s en projectinformatie. Hier is ook het juryrapport in te zien.

Klik hier voor meer informatie over de Rotterdam Architectuurprijs 2019.

Gerelateerd nieuws