rotterdam architectuurprijs 2018 erasmus mc

Foto: Frank Hanswijk

20 december 2018

Erasmus MC winnaar vakjury- én publieksprijs RAP 2018

Leestijd: 3 minuten

Delen:

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis werd op 19 december zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs van de Rotterdam Architectuurprijs 2018 uitgereikt aan het Erasmus MC.

Uit de 52 inzendingen van dit jaar stelde de vakjury een juryselectie samen van tien projecten die de actuele kwaliteit van de architectuur in Rotterdam het beste laten zien. Daaruit wees zij twee eervolle vermeldingen en de winnaar aan. Het publiek kon stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Voor de Rotterdam Architectuurprijs 2018 kwamen alle gebouwen in aanmerking die tussen 1 juli 2017 en 1 juli 2018 in Rotterdam in gebruik zijn genomen. Naast woongebouwen, werkgebouwen en scholen werden ook sportgebouwen, winkels, hotels, een ziekenhuis, een boerderij en zelfs een complete straat ingezonden.

De vakjuryprijs

Winnaar van de vakjuryprijs is het Erasmus MC. Zestien jaar lang is in het hart van de stad gewerkt aan het medisch centrum van de toekomst dat in 2018 binnen de tijd en binnen het budget werd opgeleverd. De uitgangsgedachte was om het medische onderzoek, onderwijs en alle ziekenhuisfuncties op één plek in het hart van Rotterdam te bundelen in een complex als een medische stad. De bouw betekende een omvangrijke logistieke operatie. Op een relatief klein terrein in een druk gedeelte van Rotterdam moest een uiterst complexe nieuwbouw verrijzen terwijl het bestaande ziekenhuis in bedrijf zou blijven: de architectonische variant van een openhartoperatie. De verblijfskwaliteit is een van de grootste kwaliteiten van het Erasmus MC. De inrichting van het ziekenhuis volgt de principes van healing environment en levert met de aandacht voor groen, daglicht, buitenruimte en de autonomie van de patiënt een belangrijke bijdrage aan stressreductie en herstel. De jury kijkt met groot ontzag naar de integratie van al deze kwaliteiten.

De eervolle vermeldingen gingen naar: De Valkenier en Zwemcentrum Rotterdam.

De vakjury met Eva Pfannes (OOZE Architects), Jacob Voorthuis (TU Eindhoven), Renske van der Stoep (ROFFAA) en Bart Schoonderbeek (SchipperBosch) stond onder leiding van Samir Bantal (directeur AMO).

De publieksprijs

Het publiek kon stemmen op de tien projecten van de juryselectie. Bijna zesduizend mensen brachten deze editie hun stem uit en velen schreven er ook een motivatie bij. Het was een nek-aan-nekrace tussen de publieksfavorieten Erasmus MC en VMBO Melanchthon Rotterdam. De derde plaats was voor Pakhuismeesteren. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen, Wonen en Energietransitie gebouwde omgeving) reikte de prijs uit aan het team van het Erasmus MC. Het publiek hecht veel waarde aan de beleving van het gebouw en de principes van healing environment. Uit de motivaties: ‘Als je het gebouw inloopt slaat het een warme deken om je heen van licht en schoonheid en geeft het zo in tijden van verlies, spanning en verdriet, ook hoop en steun’, ‘Patiënten krijgen hier de ruimte om zich weer mens te voelen’. Daarbij is er grote waardering voor het vele groen: ‘De daktuinen zijn verfrissend en ontspannend voor zowel werknemers als patiënten. Even uit de dagelijkse ziekenhuissleur.’

Over de Rotterdam Architectuurprijs

De Rotterdam Architectuurprijs is een onafhankelijke prijs voor de stad. Het is een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR Architectuurinstituut Rotterdam. De website www.rotterdamarchitectuurprijs.nl vormt het geheugen van de prijs en biedt een schat aan informatie over actuele architectuur in de stad Rotterdam, inzichtelijk gemaakt door middel van kaarten, foto’s en projectinformatie. Hier is ook het juryrapport in te zien.

Gerelateerd nieuws