20 december 2017

Winnaars RAP 2017: CPO Hooidrift en Universiteitsbibliotheek EUR

Leestijd: 4 minuten

Delen:

Tijdens de feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis werden op 20 december 2017 de juryprijs en de publieksprijs van de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. Onder leiding van voorzitter Chris van Langen heeft de vakjury zich gebogen over de longlist van 44 inzendingen. Daaruit selecteerde zij een shortlist van tien projecten die de actuele kwaliteit van de architectuur in Rotterdam het beste laten zien.

Hieronder zijn opzienbarende gebouwtransformaties, nieuwbouw in de negentiende-eeuwse wijken, woningen die Rotterdammers in privaat opdrachtgeverschap realiseerden en meer. Van 5 november tot 5 december 2017 kon het publiek zijn stem uitbrengen op deze projecten. De jury wees uit de shortlist twee eervolle vermeldingen en een winnaar aan. Voor de prijs kwamen alle gebouwen in aanmerking die tussen 1 juli 2016 en 1 juli 2017 in Rotterdam in gebruik zijn genomen.

De juryprijs

De winnaar van de juryprijs is CPO Hooidrift. De jury gelooft in het belang van architectuur die niet de gebaande paden volgt. Dit is cruciaal voor de ontwikkeling van de architectuur in het algemeen en voor de ontwikkeling van Rotterdam als eigenzinnige Großstadt. Voor wie biedt deze stad de ruimte om er initiatieven te nemen en te leven? CPO Hooidrift laat zien dat Rotterdam ook gezinnen op nieuwe manieren de ruimte kan bieden. De jury is overtuigd van het belang van dit soort coöperatieve projecten in de stad en vindt dat CPO Hooidrift een schitterend voorbeeld stelt. Zij is ervan doordrongen dat de werkvorm van collectief opdrachtgeverschap om doorzettingsvermogen vraagt. De individuele wensen van de eigenaren zijn van groot belang en wegen zwaar, maar ze bewijzen alleen dán hun waarde als de kwaliteit van het geheel klopt – als architectonisch ensemble en passend op de plek. CPO Hooidrift is geen icoon, maar wel een iconisch project in zijn betekenis voor de stad. Daarom bekroont de jury met groot genoegen dit project met de Rotterdam Architectuurprijs 2017.

De jury wees twee eervolle vermeldingen aan. Deze gingen naar: Het Industriegebouw en BlueCity010 Offices

De publieksprijs

Het publiek had de keuze uit een shortlist van tien, met uiteenlopende projecten als de circulaire transformatie van een tropisch zwemparadijs, een strategie om ongebruikte panden in te zetten voor een levendige en bruisende stad, misschien wel het smalste huisje van Rotterdam en een prachtige Universiteitsbibliotheek. Er werd dit jaar uitbundig gestemd en het resultaat is een top-drie waaruit veel waardering blijkt voor het vernieuwen van bestaande gebouwen.
1. Universiteitsbibliotheek, Erasmus Universiteit Rotterdam
2. BlueCity010 Offices
3. Melissantstraat

Wethouder Robert Simons (Stedelijke ontwikkeling en integratie) reikte de prijs uit aan het team van de Universiteitsbibliotheek, Erasmus Universiteit Rotterdam: architect Defesche van den Putte, opdrachtgever Erasmus Universiteit Rotterdam en bouwer Dura Vermeer. Het oorspronkelijke gebouw van architect Elffers uit 1968 was in de loop der jaren aangetast in zijn uitstraling en ruimtelijke kwaliteiten. Bovendien waren aanpassingen nodig om de huidige en toekomstige manier van studeren en werken in het gebouw te faciliteren. Het gerenoveerde gebouw op de EUR Campus biedt nu onderdak aan circa negentig studiewerkplekken en vijftig flexibele kantoorwerkplekken en de boekencollecties van de Universiteitsbibliotheek en het Rotterdamsch Leeskabinet. Met overweldigende meerderheid van stemmen was dit project de winnaar. Uit de motivaties van stemmers: ‘Door veel licht, ruimtelijkheid en transparantie terug te brengen, is de Universiteitsbibliotheek de ultieme ontmoetingsplaats geworden voor studenten om samen te werken en samen te studeren.’

Over Rotterdam Architectuurprijs

De Rotterdam Architectuurprijs is een onafhankelijke prijs voor de stad Rotterdam, georganiseerd door AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam. De site www.rotterdamarchitectuurprijs.nl vormt het geheugen van de prijs en biedt een schat aan informatie over actuele architectuur in de stad Rotterdam, inzichtelijk gemaakt door middel van kaarten, foto’s en projectinformatie. Hier zijn ook alle juryrapporten te downloaden.

Gerelateerd nieuws