11 oktober 2024

Prinsenland vertelt: een bewonersperspectief op de toekomst

Leestijd: 2 minuten

Delen:

Op 20 september 2024 doken we samen met Studio Nadia Nena de wijk Prinsenland in. Tijdens de markt op het Samuel Esmeijerplein spraken we met bewoners over hun leven in één van de laagstgelegen woonpolders van Nederland. Wat vinden zij van de veranderingen in de wijk? En hoe ervaren zij de toekomstplannen?

Vanuit de gemeente en het rijk hangen er grote plannen boven de Alexanderpolder.  De Oostflankvisie, de gebiedsplannen met veel woningbouw, een vergroeningsopgave, meer werkgelegenheid en mobiliteit zijn enkele van deze plannen.

AIR en Studio NadiaNena willen het geluid laten horen van de bewoners. Alle informatie die op 20 september is opgehaald verwerkt Studio Nadia Nena in een Narratieve kaart. Daarin geven we de stem van de bewoners een plek in de discussie over de toekomst van de Alexanderpolder. Op deze kaart komen de verhalen, ervaringen en wensen van bewoners samen. Zo creëren we een levendig beeld van de wijk, waar herkenbare plekken en gevoelens samenkomen.

Wat hebben we ontdekt?

Veranderingen: Bewoners zijn trots op hun wijk, maar zien ook de uitdagingen. De wijk is in rap tempo aan het veranderen, met zowel positieve als negatieve gevolgen voor de bewoners. Enerzijds is er een snellere doorloop in huurwoningen en anderzijds wonen sommige mensen bijna hun gehele leven in de wijk.

Wateroverlast: Hoewel wateroverlast een bekend probleem is in de wijk, ervaren niet alle bewoners dit als een grote zorg. Bij het doorvragen kwamen we er wel achter dat ondergelopen voetbalvelden, kelders, straten en tuinen wel ‘normaal’ zijn in de wijk.

Groen: De wijk oogt groen, maar vooral de oudere bewoners missen parken en grote groengebieden binnen handbereik.

Culturele voorzieningen: Er is volgens de bewoners een tekort aan culturele activiteiten in de wijk.

Wil je meer weten over onze bevindingen en wat de bewoners van Prinsenland te zeggen hebben? Houd onze website in de gaten voor de onthulling van de narratieve kaart.