Aad Hoogendoorn

17 oktober 2024

Terugblik: De Toegankelijke Stad

Leestijd: 4 minuten

Delen:

Op dinsdag 8 oktober, tijdens de Week van de Toegankelijkheid, organiseerden AIR en Rotterdam Onbeperkt een avond in het teken van de toegankelijke stad.

De (On)beperkte Stad

Ontwerpers, studenten, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen verzamelden zich in het Nieuwe Instituut voor het programma ‘De Toegankelijke Stad’. Tijdens deze avond stond de publicatie ‘De (On)beperkte Stad’ centraal, die zich richt op het ontwerpen van toegankelijke buitenruimtes voor iedereen. Dit onderzoek is het resultaat van een samenwerking tussen Rotterdam Onbeperkt, Dura Vermeer en Social Snackbar. Het biedt concrete handvatten om toegankelijkheid beter te integreren in ontwerp, bewonersparticipatie en besluitvorming.

Faye Ellen (ARTTENDERS/ Social Snackbar) introduceerde de publicatie, waarna het eerste panelgesprek volgde met Faye Ellen, Rik de Nooijer (gemeente Rotterdam), Suzanne van Ginneken (Speelnatuur) en Astrid Waalder (de Zonnebloem). Ze bespraken hoe de aanbevelingen uit het onderzoek praktisch kunnen worden ingezet bij het ontwerp van buitenruimtes, en gingen daarnaast in op de bijbehorende uitdagingen.

Subjectieve kaarten

In het tweede panelgesprek deelden ontwerpers Duco Kuijer, Kati Hartman, Marjolijn Vrolijk en Tom Tomasowa hun ervaringen. In opdracht van AIR en in samenwerking met de Zonnebloem werden zij gekoppeld aan ervaringsdeskundigen en zijn ze de toegankelijkheid van publieke ruimtes gaan verkennen. Het resultaat zijn vier subjectieve kaarten – persoonlijke weergaven van de stad, vanuit de ervaring van de gebruiker. Ze spraken over het gebrek aan bewustwording rondom toegankelijkheid in hun opleiding. Veel ontwerpers realiseren zich pas later in hun carrière hoe belangrijk het is om rekening te houden met de behoeften van alle gebruikers van de stad. Ze riepen dan ook op tot meer empathie en betrokkenheid vanuit de ontwerpwereld.

Ook de ervaringsdeskundigen die bij de samenwerking betrokken waren, kregen het woord. Ze deelden hun ervaringen over hoe zij deze samenwerking hebben beleefd. Als een speciaal aandenken kregen de aanwezige ervaringsdeskundigen een gedrukte versie van hun subjectieve kaart mee naar huis. Dit gebaar benadrukte niet alleen hun bijdrage aan het project, maar ook het belang van hun perspectieven in het ontwerp van de stad.

Bekijk de subjectieve kaarten hieronder terug.

Subjectieve kaart door Tom Tomasowa – ervaring van een zuurstofafhankelijke scootmobiel gebruiker.
Subjectieve kaart door Kati Hartman - ervaringen van mevrouw Sittelaar van Brenkelen
Subjectieve kaart door Kati Hartman – ervaringen van mevrouw Sittelaar van Brenkelen.
Subjectieve kaart door Marjolijn Vrolijk – ervaringen van Pierre in zijn scootmobiel.
Subjectieve kaart door Duco Kuijer – ervaring van Margo met haar wandelstok.

 

Meer informatie

Bekijk hieronder de beelden van de avond terug. Je kunt de avond ook terugkijken en/of luisteren via deze link.

Meer weten over dit programma? Neem dan contact op met Lotte Wierikx via l.wierikx@airrotterdam.eu.

Ieder jaar organiseert Ieder(in) de Week van de Toegankelijkheid. Een week waarin we het belang van toegankelijkheid extra belichten. Sinds 2022 organiseren AIR en Rotterdam Onbeperkt een programma in het kader van de toegankelijke stad. Kijk en/of luister de lezingen van voorgaande jaren hier terug.

Gerelateerd nieuws