24 oktober 2023

Terugkijken: Ongehinderd Ontwerp – een stad voor iedereen

Leestijd: 2 minuten

Delen:

Op dinsdag 3 oktober 2023 – tijdens Diversity Day – organiseerden AIR en Rotterdam Onbeperkt een avond over universeel ontwerp in het kader van de Week van de Toegankelijkheid.

Een stad voor iedereen: dat is het uitgangspunt van universeel ontwerp (universal design). Daarbij wordt niet gekeken vanuit de beperking, maar vanuit iedereen. Dat levert een wereld op waar niet alleen mensen met een beperking profijt van hebben; ook ouderen of mensen met een kinderwagen bijvoorbeeld hebben baat bij goed begaanbare buitenruimtes en gebouwen.

In België is het begrip ‘universeel ontwerp’ ingebed in het ontwerponderwijs, mede dankzij de inspanningen van professor Hubert Froyen (Universiteit Hasselt), faculteit Architectuur en Kunst. Hij komt meer vertellen over de basisprincipes van universeel ontwerp, neemt concrete voorbeelden mee en gaat in op de rol van ontwerponderwijs in het agenderen van toegankelijkheid in ontwerp. In een daaropvolgend panel gaat Hubert in gesprek met Marieke Oostveen, landschapsontwerper bij Maak Space én afgestudeerd op toegankelijkheid in de buitenruimte. Ook schuift Faye Ellen aan, ontwerper en oprichter bij Arttenders, maar ook ervaringsdeskundige. Haar zicht loopt langzaamaan terug en is momenteel 20%.

In het tweede gesprek neemt hoofd Stedenbouwkunde Mattijs van Ruijven (gemeente Rotterdam) je mee in de grotere visie op toegankelijkheid in Rotterdam en welke schurende belangen daarbij komen kijken. In het daaropvolgende panel sluiten architect en onderzoeker Hedwig van der Linden (Dérive) en landschapsontwerper Franka Fontijn (gemeente Rotterdam, Rotterdam Loopt) aan. Hedwig is met haar bureau artist in residence bij ARCAM tijdens hun themajaar over toegankelijkheid en won de prijsvraag voor een toegankelijker tentoonstellingsontwerp. Franka werkt aan de buitenruimte vanuit verschillende perspectieven en visies voor het programma Rotterdam Loopt. In dit panel gaan we dieper in op praktische voorbeelden en het speelveld van verschillende belangen in het ontwerpen van een stad voor iedereen.

Luister en/of kijk de avond terug.