29 mei 2024

In gesprek met team AIR over de Rotterdam Architectuur Maand ’24

Leestijd: 9 minuten

Delen:

De Rotterdam Architectuur Maand ’24 is zojuist gestart. Dit jaar landt het festivalhart in het Museumpark, met een route door het park én een programma in het Henket-paviljoen. Wat staat er dit jaar allemaal op de planning? Wat betekend het thema nu precies en waarom past het Museumpark hierbij? Het team van AIR neemt je mee door het programma.

Hoe is het thema ‘Tuin van de Stad’ bepaald?

Eva van Breugel: ‘Het thema is eigenlijk doorgegroeid uit het programma van het afgelopen jaar. Tijdens het Stadmakerscongres 2023 hebben we het gehad over ‘Rotterdam als Nationaal Park’ en ook tijdens de Rotterdam Architectuur Maand ’23 hebben we actief het gesprek gevoerd over de publieke ruimte. Dit is eigenlijk een volgende stap op deze onderwerpen.’

Waarom is het Museumpark gekozen als festivalhart?

Barbara Luns: ‘De stad verdicht en er wordt uitgebreid gekeken naar de extra gebouwen die we nodig hebben. Als je meer huizen bouwt heb je ook meer scholen, winkels en dergelijke nodig. Hierbij zie je dat de groene ruimtes in Rotterdam veel minder gepland zijn. De niet geplande (openbare) ruimtes staan hierdoor steeds meer onder druk. Dit zie je heel duidelijk naar voren komen in het Museumpark, dat eigenlijk steeds kleiner wordt. Daarnaast is het een hele fijne plek in het centrum van de stad waar je tot rust kunt komen en zie je dat bijna alle community’s van de stad hier ooit wel een thuis hebben gevonden in het Museumpark.’

Foto: Aad Hoogendoorn
Het festivalhart is eerder een route dan een vaste plek dit jaar. Wat kunnen we op deze route allemaal tegenkomen?

Barbara: ‘Je kunt de route zien als een tijdlijn. We gaan zigzaggend door het park heen. De zeven oranjegele landmerken op de route geven informatie over het verleden en het heden van het Museumpark. Daarnaast is er ook de RA Maand Kiosk waar je informatie kunt krijgen over het programma en de routekaart van het Museumpark kunt kopen.

Jamie Hornis: ‘Naast de landmerken hebben we ook architectonische interventies op de route. Zo vind je in de tuin van Huis Sonneveld een Tijd Toren over de geschiedenis van het land van Hoboken. Museum Boijmans Van Beuningen heeft een eigen kunsttoer tijdens de RA Maand. In het Henket-paviljoen is er een tentoonstelling over het museumgebouw en kun je allerlei events bezoeken. Ook is er een brug, de Overbrug, die de Museumtuin verbindt met de Rozentuin. Deze brug heeft er tijdens de avondvierdaagse een keer gestaan en is ook een verwijzing naar de oorspronkelijke brug die op dezelfde plek heeft  gestaan tijdens de Floriade. In de Rozentuin vind je de Pergola, die vooral ingaat op de natuur in het Museumpark. Ook is er een tentoonstelling in de EMC traverse, met gelijknamig thema ‘Tuin van de Stad’.

Danielle Huisman: ‘Op de landmerken door het Museumpark staan QR codes met audioverhalen die je kunt afspelen. Deze zijn ook echt een mooie aanvulling op de route.’

Foto: Aad Hoogendoorn
Waarom is er een speciale routekaart gemaakt? 

Danielle: ‘De routekaart gaat echt in op het groen in het park en het thema Tuin van de Stad. De routekaart is laagdrempelig en geeft ook een goed overzicht hoe je kunt wandelen. Er staan leuke weetjes en prachtige foto’s in. Leuk om te bewaren! Je krijgt er ook een speurtocht bij waar je ook nog mooie prijzen mee kunt winnen, dus ook enorm leuk om de route met kinderen te lopen.’

Sofie van Brunschot: ‘De speurtocht is inderdaad een leuke aanvulling van de routekaart. Zo kunnen de kinderen op spelenderwijze het Museumpark ontdekken en leren over de waarde van het park. Je kunt de speurtocht de gehele maand doen!’

Foto: Aad Hoogendoorn
Wat kunnen we verwachten van het programma in het Henket-paviljoen?

Hugo de Man: ‘Op 1 juni, tijdens de opening, heeft  Elma van Boxel (ZUS) hier de Openingslezing verzorgt. Dit was het startschot van nog veel meer programma zoals lezingen, films en workshops die hier zullen plaatsvinden. Je kunt hier ook de hele maand door een drankje halen en je vindt hier een tentoonstelling over het museumgebouw. Met maquettes, foto’s en tekeningen is de ontwikkeling van de verschillende gebouwdelen tentoongesteld. Daarnaast is hier het uitzicht over het Museumpark fenomenaal. Dat moet je echt gezien hebben.’

De tentoonstelling in de traverse EMC heeft als thema Tuin van de Stad. Twintig ontwerpers dragen hier aan bij met hun project. Wat kunnen bezoekers hier zoal verwachten?

Barbara: ‘Aan de hand van vier deelthema’s word je bij de hand genomen. In het deelthema Hoe publiek is de publieke ruimte? gaat het over het toe-eigenen van een plek. Dit gaat niet alleen over een standaard gepland park, maar gaat over publieke ruimtes die zich door de tijd heen hebben ontwikkeld en onverwachte eigenaren hebben gekregen. Binnen de Gezonde stad vind je projecten waarin pleinen, parken en tuinen worden ingezet om onze steden klimaatadaptief te maken en houden. Maar ook plannen waarin is nagedacht over wat een groene ruimte nog meer kan zijn in de toekomst. Het deelthema Alledaagse tuin gaat in op het beeld dat we hebben van een huis met tuin. Echter zijn er in een verdichtende stad meer alternatieven nodig. Welke alternatieven zijn er al? Hoe kun je anders omgaan met dat groen? Wat gebeurt er als je een boom in jouw straat als een persoonlijk project kan toe-eigenen? Tot slot verkennen we met het deelthema Stem van het park de verschillende stemmen in de natuur. Niet alleen mensen maken gebruik van parken. Ze zouden daarom ook niet de enige doelgroep moeten zijn waar een park voor gemaakt wordt.’

Eva: Er zijn ook meerdere leerlingen vanuit ons educatieprogramma Leren in de Metropo(o)lder die hieraan meedenken en – werken. Dit onderwerp wordt ook omarmd door Studio Inscape en gaat dit gesprek aan in de Pergola in de Rozentuin.’

Jolanda van Dinteren: ‘Je kunt het thema ook ‘park van de stad’ noemen maar wij hebben bewust voor tuin van de stad gekozen. Omdat we echt dat eigenaarschap onder de loep willen nemen. Een tuin is echt jouw eigen plekje, ook als je die moet delen met anderen.’

Foto: Aad Hoogendoorn
Welke evenementen van AIR tip jij in de Rotterdam Architectuur Maand?

Tom Tomasowa: ‘Dit jaar is het de vierde editie van de Open Bureaudag. 25 ontwerp- en architectuurbureaus openen hun deuren voor bezoekers. De bureaus zijn verspreid door heel de stad en je kunt hier gratis een kijkje achter de schermen nemen. Ook zijn er tours die je langs meerdere bureaus leiden. In de agenda kun je alle deelnemende bureaus bekijken en je aanmelden.’

Lotte Wierikx: ‘De Rotterdam Dagen kijk ik erg naar uit. Dit zijn vier zondagen in juni waarin we programma maken in de Rozentuin en het Henket-paviljoen. Dit is echt voor gezinnen, mensen uit de buurt en moet een laagdrempelig gevoel geven. Net als een spontaan feestje in de straat met je buren! Het is een open programma. Je kunt workshops, lezingen, activiteiten, muziek, en snacks verwachten. Aanschuiven mag altijd maar voor sommige workshops moet je je van te voren voor aanmelden. De lezingen zijn vrij toegankelijk. Meer informatie kun je vinden in de agenda op de RA Maand website.’

Sofie: ‘Ook heel nice: we organiseren op 8 juni een tuinbioscoop in het Henket-paviljoen. Er worden drie films getoond: ‘Shed Stories’ (Studio ACTE & Roel van Tour), ‘Het verdwenen Land van Hoboken’ (Perry Boomsluiter & Eelco Romeijn) en ‘Trees of Rotterdam’ (Alice Ladenburg & Ollie Palmer). Aan het einde is er een Q&A met alle filmmakers en een borrel.’

Eva: ‘We zullen voor het eerst live radio maken met Operator. Iedereen kan vanaf de tribune meeluisteren met de live uitzendingen van Operator Radio. Er zijn vier radio-uitzendingen, één daarvan is een vervolggesprek met N8W8. Een andere highlight is het programma Rethinking Nature op 28 juni dat AIR samen organiseert met de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) en het Nieuwe Instituut. Er staat trouwens nog veel meer op het programma, dat kun je terugvinden op de website.

Foto: Lotte Wierikx
De Rotterdam Architectuur Maand bestaat uit ruim 140 events over de hele stad verspreid. Hoe zorg je ervoor dat alle informatie over de activiteiten goed te vinden is?

Linda Muysson: ‘We hebben natuurlijk de website. Dit is echt het middelpunt waar alle informatie samenkomt. Je vind hier de complete agenda met alle evenementen die AIR én partners tijdens de maand organiseren. Via de sociale media kanalen delen we updates en behind the scenes. De nieuwsbrief is daarnaast heel belangrijk. Niet alleen vooraf maar ook juist tijdens de maand delen we hier actuele agendapunten, tips en nog veel meer. Daarnaast zal je ongetwijfeld door de stad posters vinden.’

Met welk gevoel wil je dat de bezoekers van de Rotterdam Architectuur Maand naar huis gaan?

Jolanda: ‘Dat ze het Museumpark voor altijd anders zullen gaan zien. Het Museumpark heeft een rijk verleden die veel Rotterdammers nóg niet kennen.’