Foto: Fred Ernst

07 juni 2023

Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2023 bekend!

Leestijd: 5 minuten

Delen:

Zuider Gymnasium wint vakjuryprijs en Fridtjof Nansenschool de publieksprijs! Op woensdag 7 juni werden twee scholen bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Het Zuider Gymnasium won de vakjuryprijs en de Fridtjof Nansenschool de publieksprijs. De winnende projecten bewijzen dat de blik van Rotterdam is gericht op de toekomst en volgende generaties.

 

Foto: Frank Hanswijk
Vakjuryprijs: ‘Een leeromgeving waarin de geschiedenis van de gemeenschap tastbaar en voelbaar aanwezig is’

Met groot genoegen reikte de jury de Rotterdam Architectuurprijs 2023 uit aan het team van het Zuider Gymnasium met opdrachtgever BOEi, bouwer Burgy Bouwbedrijf, gebruiker het Zuider Gymnasium, en ontworpen door Molenaar & Co. Architecten. De jury spreekt grote waardering uit voor de inzet van actiegroepen en de gemeente, die de voorgenomen sloop van het Zuiderziekenhuis hebben weten te voorkomen. ‘Met de vestiging van het gymnasium in het poortgebouw van het voormalige Zuiderziekenhuis, gaat dit monumentale complex een nieuwe toekomst tegemoet’, stelt zij. ‘Doordat structuur en kwaliteiten van het bestaande poortgebouw als uitgangspunt zijn genomen, bleven hier niet alleen de aanblik, maar ook veel historische karakteristieken van de architectuur behouden.’ Daarmee biedt het Zuider Gymnasium nu ‘een leeromgeving waarin de geschiedenis van de gemeenschap tastbaar en voelbaar aanwezig is’. ‘De realisatie van het eerste categorale gymnasium van Rotterdam Zuid op deze historische plek brengt verbinding en een optimistische blik op de toekomst.’

 

Foto: Frank Hanswijk
Publieksprijs: ‘Een school die inspireert tot een groter bewustzijn van energie en natuur’

Winnaar van de publieksprijs is de Fridtjof Nansenschool, een ontwerp van BDG Architecten dat in opdracht van BOOR werd gerealiseerd door bouwer BM Houwelingen, met grote betrokkenheid vanuit het team van de school. De prijs werd uitgereikt door Chantal Zeegers, wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen. Het publiek is enthousiast over de manier waarop de Fridtjof Nansenschool bijdraagt aan een groter bewustzijn van energie en natuur. De zonnepanelen in de glazen overkapping werpen bij zonnig weer een schaduwpatroon op de tribunetrap en maken zo de winning van zonne-energie zichtbaar en ervaarbaar voor de leerlingen. Rondom de school is een natuurlijke, onverharde omgeving gemaakt waar de kinderen kunnen spelen met planten, water, boomstammen en modder. ‘De school is erin geslaagd om een ruimte te creëren waar kinderen zich kunnen ontwikkelen, breder dan taal en rekenen, ontdekkend, samenspelend en werkend in verbinding met de natuur’ schrijft een van de stemmers. ‘Het is zo belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd bij het klimaat te betrekken’.

Eervolle vermeldingen, tweede en derde plaats publieksprijs

Het Zuider Gymnasium, de winnaar van de juryprijs, vond ook bij het publiek grote waardering en behaalde de tweede plaats van de publieksprijs. Veel stemmers voelen een bijzondere band met dit gebouw dat geschiedenis belichaamt en nu de toekomst de ruimte geeft: ‘Dit gebouw hoort bij Rotterdam. Ik ken het al mijn hele leven: mijn kleinzoon is er geboren en tweede kleinzoon gaat er nu naar school. Fantastisch mooi gerenoveerd met een prachtige nieuwe bestemming.’ ‘Dit project brengt wat Zuid hard nodig heeft: kwaliteit, toekomstperspectief en waardering voor wat er al is.’

Jury en publiek zijn ook eensgezind over het Getijdenpark Eiland van Brienenoord. Dit project met de gemeente Rotterdam als opdrachtgever en ontwerper, uitgevoerd door Van de Ven, Martens en Van Oord, werd door de jury bekroond met een eervolle vermelding en behaalde de derde plaats van de publieksprijs. De jury spreekt haar grote waardering uit voor de beslissing van de gemeente Rotterdam om met het Getijdenpark ‘de rivier als eeuwenoude levensader en ecosysteem midden in de stad, zichtbaar en beleefbaar te maken’.

Het publiek is enthousiast over een natuurontwerp als inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs, en ziet het park als ‘een belangrijke eerste stap in de ontwikkeling van een nieuwe relatie tussen stad en rivier: de rivier niet meer als industrieel scheepvaartkanaal maar als kern van een prachtig deltalandschap waarin de stad te gast is.’

De andere eervolle vermelding van de vakjury ging naar The Hudsons, een woningbouwproject in de wijk Bospolder-Tussendijken in opdracht van BPD Gebiedsontwikkeling en Era Contour, ontworpen door Orange Architects en uitgevoerd door ERA Contour.  Woningbouw blijft een belangrijke en urgente opgave voor de stad Rotterdam die mogelijkheden biedt om de stad verder af te maken, constateert de jury. Zij prijst The Hudsons om de wijze waarop het project een waardevolle nieuwe tijdlaag toevoegt aan de wijk Bospolder-Tussendijken. Met een getrapte opzet van openbaar naar privé en semi-openbare straatjes die het Dakpark en de wijk verbinden, voegt het zich aandachtig en respectvol in zijn context en voegt het belangrijke woonkwaliteiten toe.

Over de Rotterdam Architectuurprijs

Uit de 38 inzendingen van dit jaar stelde de vakjury een selectie samen van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse architectuur in beeld brengen. Daaruit wees zij de winnaar en twee eervolle vermeldingen aan. Het publiek kon stemmen op de tien projecten uit de juryselectie met als resultaat een top drie vanuit het publiek. De vakjury van 2023 stond onder leiding van architect Ninke Happel met verder Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade. Het juryrapport is online in te zien op www.rotterdamarchitectuurprijs.nl. Dit jaar is het juryessay ook in het Engels beschikbaar.

Gerelateerd nieuws