20 april 2023

Rotterdam Architectuur Maand: leren van skaters over de publieke ruimte

Leestijd: 4 minuten

Delen:

Deze zomer landt de Rotterdam Architectuur Maand met een drijvend festivalhart op het water in de Maashaven. Het festivalhart bestaat uit drie enorme drijvende bakken van zo’n 76 meter lang en 11 meter breed, waarvan er eentje volledig in het teken staat van urban sports, zoals skateboarden, freerunnen, voetbal en dans.

Van skaten tot dansen

De urban sports-bak wordt uitgerust met een miniramp, een freerun-parcours en een deel vrije ruimte. Freerunner Onur Eren (RUSH World) maakte het ontwerp voor de bak in samenwerking met Studio Marco Vermeulen.

 

Onur: “In de bak willen we mensen faciliteren om diverse urban sports te doen, maar we willen deze sporten ook ‘tentoonstellen’ en mensen aansporen om ze uit te proberen. Urban sports kunnen een positieve impact hebben op mensen én de stad; ze zijn goed voor je gezondheid, inclusief omdat ze vrijwel niets kosten en open voor iedereen. Als urban sporter gebruik en zie je de ruimte om je heen ook heel anders – de hele stad is je playground.”

 

De urban sports-bak in het festivalhart zal een levendige plek worden waar verschillende sporten bij elkaar komen – van freerunnen en skateboarden tot straatvoetbal en dans. Zo ontstaat ook kruisbestuiving én ontmoeting tussen sporters.

Diverse workshops en een Skate Symposium

In samenwerking met onder meer RUSH World en Skateland worden er tijdens de hele maand juni workshops en andere evenementen op het gebied van (urban) sports georganiseerd waaraan iedereen kan deelnemen. Op 7 juni gaat in samenwerking met de Rotterdam Running Crew de Maashaven Run van start. Deze run begint en eindigt op het drijvende festivalhart en gaat ook door de omliggende wijken. En op Go Skateboarding Day (21 juni) is er een Skate Symposium. De wereldwijd bekende skater Leo Valls reist speciaal af naar Rotterdam om te vertellen over zijn werk. Hij kreeg het voor elkaar om zijn thuisstad Bordeaux te transformeren van een conservatieve stad met een skatewerend stedelijk ontwerp en beleid, in een stad waarin de gemeente juist succesvol samenwerkt met skaters. Wat kunnen we leren van skaters over de publieke ruimte in Rotterdam?

Wandelroute over het water

Naast een plek voor urban sports komt er in het drijvende festivalhart een groen park en een eventspace voor lezingen, debatten, optredens en andere evenementen. De drie bakken zijn met elkaar verbonden door een loopbrug, die ook nog eens werkt als één langgerekte wandelroute en uitkijkpunt over het water, de stad en de drie bakken. De route is tegelijkertijd een buitententoonstelling waarin bezoekers op een laagdrempelige manier worden geïnformeerd over de mogelijkheden van bouwen op het water, de waarde van street culture voor stedelijke ontwikkeling en het belang van groen voor een groeiende stad.

Nelson Mandelapark, SWA/Balsley
Testlocatie voor het Nelson Mandelapark

Het festivalhart drijft op een plek waar over een paar jaar een gloednieuw stadspark zal ontstaan: het Nelson Mandelapark. Ook in dit park zal er veel ruimte zijn voor urban sports, spel en evenementen. Eigenlijk is het festivalhart dus een soort testlocatie; deze zomer kunnen bezoekers al ervaren hoe het is om op die plek te wandelen, te sporten en naar muziek te luisteren. En door tijdens de Rotterdam Architectuur Maand al kennis te delen en samen te werken kan energie en een netwerk ontstaan waar in de verdere ontwikkeling van het Nelson Mandelapark op kan worden voortgebouwd.

Praktische informatie

De Rotterdam Architectuur Maand vindt plaats van 1 juni t/m 30 juni 2023. Het festivalhart bevindt zich in de Maashaven, maar de hele programmering bestaat uit zo’n 125 evenementen verspreid over ruim 40 locaties. De eerste evenementen staan inmiddels online; de komende tijd wordt het programma steeds meer aangevuld. Kijk voor het hele programma op rotterdamarchitectuurmaand.nl.

De hele maand juni kun je gratis komen skaten op het festivalhart tijdens de skate free hours. Check op rotterdamarchitectuurmaand.nl wanneer deze momenten precies zijn.

 

Gerelateerd nieuws