Drijvende Festivalhart © Studio Marco Vermeulen

07 maart 2023

Drijvend festivalhart in de Maashaven tijdens Rotterdam Architectuur Maand ’23

Leestijd: 3 minuten

Delen:

Vorig jaar was het roze Podium boven op Het Nieuwe Instituut een groot succes. Deze zomer keert de Rotterdam Architectuur Maand terug met weer een publiekstrekker: een drijvend festivalhart in de Maashaven.

Een park, urban sports-plek en evenementenlocatie

Het festivalhart bestaat uit drie enorme drijvende bakken. In de ene bak kan worden genoten van het groen in een tijdelijk park en kunnen bezoekers zich onderdompelen in lezingen, debatten, films en andere evenementen. Een andere bak staat volledig in het teken van urban sports zoals freerunning en calisthenics. De bakken zijn met elkaar verbonden door een loopbrug, die ook nog eens werkt als één langgerekt uitkijkpunt. Zo biedt het festivalhart een unieke kijk op de Maashaven en de rest van de stad én laat het zien wat de mogelijkheden zijn van het water. Het drijvende geheel is een concept van het Rotterdamse architectenbureau Studio Marco Vermeulen. De urban sports bak wordt ingericht in samenwerking met ontwerper en freerunner Onur Eren.

Thema: Natte Stad

Het thema van de Rotterdam Architectuur Maand is dit jaar Natte Stad. Rotterdam is een havenstad aan twee oevers en daardoor omgeven door en doordrenkt met water. In het drijvende festivalhart komen abstracte opgaven op het gebied van water en klimaat samen in concrete stedelijke oplossingen. In een buitententoonstelling laten ontwerpers, architecten en de gemeente zien welke innovatieve oplossingen nu al in de stad worden toegepast. En met welke oplossingen je zelf aan de slag kunt om de stad weerbaarder te maken voor de gevolgen van bijvoorbeeld klimaatverandering.

Zomer op Zuid en het Nelson Mandelapark

Met het drijvende festivalhart wil de Rotterdam Architectuur Maand een brug slaan tussen verschillende ontwikkelingen die spelen rondom de Maashaven, zoals het Nelson Mandelapark. Dit nieuwe stadspark ín de Maashaven is momenteel volop in ontwikkeling en moet zo’n tien voetbalvelden groot worden. Eigenlijk is het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand een soort testlocatie; door nu al samen te werken en kennis te delen kan energie en een netwerk ontstaan waar in de verdere ontwikkeling van het Nelson Mandelapark op kan worden voortgebouwd. Daarnaast is de Rotterdam Architectuur Maand onderdeel van de Zomer op Zuid, waar van juni tot en met september de spotlight op Rotterdam Zuid staat met 60 grote en kleine evenementen.

Over de Rotterdam Architectuur Maand

De Rotterdam Architectuur Maand is het grootste architectuurfestival van Nederland over de toekomst van de stad. De maand is elk jaar in juni en kiest iedere editie een nieuwe toepasselijke locatie voor het festivalhart. Het is toegankelijk voor iedereen, ongeacht kennis of ervaring met architectuur. Met ruim 100 partners uit het onderwijs, de cultuursector en de ontwerpsector organiseert en faciliteert de Rotterdam Architectuur Maand ruim 125 activiteiten verspreid over 40 locaties. Ontdek hoe architectuur en stadmaken het dagelijks leven beïnvloeden en verbeteren. Bezoek opvallende interventies, rondleidingen, workshops, lezingen, tentoonstellingen, films en festiviteiten om de toekomst van de stad te verkennen. De maand is een initiatief van AIR – Architectuur Instituut Rotterdam, Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners. AIR organiseert en faciliteert de Rotterdam Architectuur Maand, klik hier voor meer informatie.

De Rotterdam Architectuur Maand wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door gemeente Rotterdam, Rotterdam Festivals, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Rotterdam Partners, AIR – Architectuur Instituut Rotterdam, Stichting Job Dura Fonds, Havenbedrijf Rotterdam, Studio de Ronners, de Maassilo, Dutch Steigers en Eurobarges.