Foto: Aad Hoogedoorn

24 november 2022

Binnenkijken bij tentoonstelling ‘Binnenstad | Buitenwijk’

Josien Kamp Leestijd: 6 minuten

Op zaterdag 19 november was de opening van de tentoonstelling ‘Binnenstad | Buitenwijk: Verhalen uit de buurt’ in OMI in het Oude Westen. Terwijl de temperatuur buiten daalde richting het vriespunt, was het binnen knus en warm door de grote opkomst. Onder het genot van zelfgemaakte hapjes van Aziza, Kaapverdische livemuziek door Nando Silva en Marta González (deels hier terug te kijken) en de gedichten van Joz Knoop ontmoetten we elkaar en elkaars verhalen.

Nando Silva en Marta González. Foto: Aad Hoogendoorn

Pieter Kuster van OMI en Gijs van der Meer van AIR trapten de middag af en lichtten de samenwerking en totstandkoming van de tentoonstelling toe. Zo vertelt Gijs van der Meer: “Ik werkte pas drie dagen voor AIR toen ik op de fiets naar IJsselmonde werd gestuurd. Mijn opdracht vanuit AIR: inzicht krijgen in het dagelijks leven van bewoners, een cultureel programma opzetten in de wijk en zo het subjectieve, dagelijkse en geleefde perspectief centraal zetten binnen de volgende opgaven. Met behulp van bewoners, fotografen, jeugdwerkers en vele anderen verzamelden we veel materiaal. Al dit werk moest een keer bij elkaar komen. Welke plek is daar beter voor, dan hier bij OMI?”

Publiek en AIR programmamaker Gijs van der Meer. Foto: Aad Hoogendoorn

 

Wijkdichter Joz Knoop en publiek. Foto: Aad Hoogendoorn
Ontwerp van Dérive

De tentoonstelling is ontworpen en gecureerd door ontwerppraktijk Dérive, bestaande uit het duo Hedwig van der Linden en Kevin Westerveld. In hun werkwijze staat de ruimte voor dialoog centraal, wat terugkomt in het ontwerp: “We brengen een stukje van de openbare ruimte naar binnen. Maar we brengen ook de tentoonstelling en het thema van ontmoeten naar buiten, door zitelementen en vergroening toe te voegen aan de straat. Op die manier vormt het ontwerp een pleidooi voor het belang van de openbare ruimte in de stad.”

Hedwig van der Linden en Kevin Westerveld van Dérive. Foto: Joke Schot

Hedwig en Kevin zijn niet alleen als ontwerpers en curators bij de tentoonstelling betrokken. In januari organiseren zij programma rond de thematiek van de tentoonstelling. Soortgelijke werkwijzen pasten ze eerder toe in Groot-IJsselmonde: daar ontwierp Dérive een spel om de behoefte aan ontmoetingsplekken in kaart te brengen. Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand organiseerden ze meerdere workshops in Groot-IJsselmonde over het plein bij winkelcentrum Keizerswaard.

Bewoners uit Groot-IJsselmonde komen aan bij de tentoonstelling. Foto: Aad Hoogendoorn

Betrokken bewoners uit het Oude Westen en Groot-IJsselmonde

Op de opening waren veel betrokken buurtbewoners uit het Oude Westen aanwezig. Ook de hapjes en muziek kwamen uit lokale hoek. Aziza, Marta González en Nando Silva wonen alle drie in of rondom het Oude Westen. Daarnaast was ook Groot-IJsselmonde vertegenwoordigd: speciaal vanuit het zuiden van Rotterdam reisden Gre, Ruud, Sjaan, Wil en Truus en haar man af naar OMI voor de opening. Zij zijn te zien op de foto’s van fotograaf Sanne Donders, maar ook hun stemmen en verhalen zijn in de expositie te horen. De verhalen werden afgelopen oktober opgenomen door Verhalenhuis Belvédère met de mobiele audiostudio, midden in Groot-IJsselmonde.

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 december aanstaande is Verhalenhuis Belvédère bij OMI. Met hun mobiele audiostudio nemen ze dan de verhalen van het Oude Westen op. Bewoners van het Oude Westen zijn de afgelopen weken op de foto gezet door Rotterdam-West bewoner en Fotograaf des Vaderlands Marwan Magroun.

 

Bezoekers tijdens de opening van Binnenstad | Buitenwijk. Foto: Aad Hoogendoorn
Busexcursie, wandelingen en workshops

Naast de tentoonstelling zelf, is er ook van alles te doen. Zo gaan leerlingen van basisschool KC het Oude Westen aan de slag in workshops met architect Cihan Bugdaci, fotograaf Khalid Amakran en Nadia Pepels van Studio NadiaNena. Onder de naam ‘Een week uit mijn leven’ leggen de leerlingen hun eigen leven vast met analoge foto’s en een narratieve kaart. De resultaten worden toegevoegd aan de expositie tijdens een feestelijke presentatie op woensdag 14 december. Dezelfde workshop vond eerder plaats in Groot-IJsselmonde met leerlingen van het Olympia College, onder leiding van fotograaf Florian Braakman. Dit werk is al onderdeel van de tentoonstelling Binnenstad | Buitenwijk.

Foto: Aad Hoogendoorn

In januari gaan bewoners van het Oude Westen op excursie naar Groot-IJsselmonde voor ‘Café de Verloren Plek’ over het verdwenen activiteitencentrum De Klimmende Bever, in samenwerking met Leeszaal Rotterdam West. Andersom zal er ook een excursie plaatsvinden waarbij Groot-IJsselmondenaren het Oude Westen bezoeken. Houd de website van omirotterdam.nl in de gaten voor het volledige programma.

Foto: Aad Hoogendoorn

Binnenstad | Buitenwijk: Verhalen uit de buurt

De tentoonstelling is te zien tot en met 28 januari 2023. OMI is geopend van donderdag t/m zaterdag van 13:00 tot 18:00 uur. Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling en het programma. Of houd de socials en websites van AIR en OMI in de gaten.

Gerelateerd