Foto: Ossip van Duivenbode

03 mei 2021

Rotterdam Architectuurprijs 2021: Maak kennis met de tien gebouwen met OPEN Rotterdam

Leestijd: 3 minuten

Delen:

De juryselectie van de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is bekend. In een serie korte reportages brengt OPEN Rotterdam de bouwwerken in beeld. We spreken met de architecten en gebruikers van de gebouwen. Maak kennis met de projecten die kans maken op de prijs en stem op jouw favoriet via rotterdamarchitectuurprijs.nl/prijs-2021.

Overtuin

 

Dit Samenbouwproject is een gevarieerde kleinschalige woonbuurt waarin het collectief van bewoners geniet van een gezamenlijke tuin in het hart.

Tuin van Noord

Negentiende-eeuws gevangeniscomplex werd getransformeerd tot beschutte, groene woonenclave met een grote variatie aan woningen, verbonden met de omgeving.

VORM Kantoor

Een monumentaal gebouw van Hugh Maaskant werd getransformeerd tot kantoor. Met toevoeging van 800m2 extra vloeroppervlak via een plug-in optopping.

Keilepand

Pakhuis uit 1922 in Makers District werd verbouwd tot activity-based verzamelgebouw waarvan de gebruikers – van bierbrouwer tot IABR – de toekomst vormgeven.

The Muse

De architecten zelf namen het initiatief voor deze markante toren in het up-and-coming Maritiem District voor comfortabel, hoogstedelijk wonen in een community.

Rechthuislaan

Woningen die met hun kunststof kozijnen en trespa panelen het stigma van sociale huur droegen, zijn met respect voor historische lagen en kwaliteiten gerenoveerd.

Theater Zuidplein

Deze eyecatcher in Hart van Zuid biedt met bibliotheek, horeca en vooral state-of-the-art theater-omgeving een plek voor ontmoeting en culturele uitwisseling.

Little C

Geïnspireerd op The Village in New York verrees hier een samenhangend stedelijk milieu van straten, pleintjes en woongebouwen met een hoge dichtheid en fijne korrel.

Water Woud

Uitkijkpunt op Brienenoordeiland, een bijzondere plek langs de Maas, maakt het mogelijk de relatie tussen stad en rivier en tussen mens en natuur te beleven.

Het Epos

Deze school uit 75 prefab houten volumes kan gemakkelijk worden gedemonteerd, vergroot en uitgebreid, en combineert circulariteit met architectonische aandacht.

 

Stemmen

Van 28 april tot en met 31 mei kan iedereen stemmen op de tien projecten die kans maken op de publieksprijs. De beste stemmotivatie ontvangt een erkenning en de meest aansprekende inzenders worden uitgenodigd om de prijsuitreiking bij te wonen.

Over de Rotterdam Architectuurprijs

De Rotterdam Architectuurprijs bekroont al tien jaar de beste gebouwen van de stad met een prijs voor het team van ontwerper, opdrachtgever en bouwer. Deze onafhankelijke prijs voor de stad Rotterdam is een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR. De uitreiking van de Rotterdam Architectuur vakjuryprijs en publieksprijs vindt plaats tijdens de Rotterdam Architectuur Maand op woensdag 16 juni 2021 en is ook te zien via een livestream vanuit de Kunsthal.

Beeld: Ossip van Duivenbode, Het Epos

Gerelateerd nieuws