Foto: Noah Kalina

12 oktober 2017

#SMC17 Guest Urban Critic: Toni Griffin

Leestijd: 2 minuten

Delen:

Met trots stelt AIR dit jaar Toni Griffin voor als internationale Guest Urban Critic. Sinds 2009 nodigt AIR namens de Van der Leeuwkring jaarlijks een internationale gast uit die de Rotterdamse praktijk en ontwikkeling vanuit ervaring en deskundigheid duidt, een spiegel voorhoudt en internationaal positioneert.

Met Toni Griffin hebben we een ontwerper, planner en onderzoeker in ons midden met jarenlange ervaring in het verbinden van complexe stedelijke transformatieopgaven aan het dagelijks leven in hyperdiverse steden. Ontwerp, inclusiviteit en rechtvaardigheid zijn sleutelbegrippen in haar praktijk. We vragen Toni Griffin om enkele van de hoofdvragen van dit jaar te adresseren: Hoe ontwerpen we aan een inclusieve stad. Hoe werken we aan een inclusieve en cultureel diverse stadmakerspraktijk. En hoe kunnen we dit verankeren in de omgevingsvisie voor de stad?

Design for the Just City

Toni Griffin is oprichter van het bureau ‘Urban Planning and Design for the American City’ in New York, Verenigde Staten. Zij werkte onder meer als projectdirecteur aan ‘Detroit Future City’, het integrale raamwerk voor de revitalisatie van de stad Detroit. Griffin startte haar carrière als architect en later partner bij het befaamde bureau Skidmore, Owings & Merrill in haar geboortestad Chicago. Daarna werkte zij voor diverse Amerikaanse steden aan omgangrijke transformatieopgaven, zo was zij Director of Community Development voor de stad Newark en als bestuurslid werkzaam voor de Regional Plan Association van New York. Aan de Harvard Graduate School of Design geeft Toni Griffin leiding aan het ‘Just City Lab’. Het lab onderzoekt de definitie van ‘urban justice’ en de ‘just city’, en verkent de impact van ontwerp en planning op de veerkracht en inclusiviteit van steden, wijken en het publieke domein.

Gerelateerd nieuws