Foto: Willy Lamers

09 oktober 2024

Architectuurkritiek: In de woontoren Huis op Zuid weten huurders van elkaar hoeveel ze verdienen

Teun van den Ende Leestijd: 2 minuten

Delen:

Voor bewoners ten noorden van de Maas draagt Rotterdam-Zuid nog altijd het stigma van arm en achtergesteld. Nieuwbouw moet de aantrekkingskracht vergroten, zoals de woontoren ‘Huis op Zuid’. Zorg-, politie- en onderwijspersoneel met een niet al te platte beurs kreeg voorrang op een huurwoning. Is dat voor herhaling vatbaar? En wat heeft het gebouw allemaal te bieden?

‘Huis op Zuid’ is een nieuwe woontoren aan de Laan op Zuid, maar eigenlijk slaat de naam op veel meer dan wonen alleen. Het oorspronkelijke idee was om een sportcentrum, basisschool, winkels en woningen in één gebouw onder te brengen. Die combinatie bleek lastig te realiseren, dus knipte de gemeente het project op.

De basisschool werd even verderop gebouwd. Het sportcentrum Feijenoord, met zwembad en sporthal, staat wél pal naast het woongebouw, en werd ontwikkeld door de gemeente. Gebiedsontwikkelaar Synchroon pakte het ontwerp van de woontoren op met de architect die de gemeente al had geselecteerd voor het sportcentrum: Koen van Velsen architecten.

 

“Door het metershoge glas kijk je recht het zwembad in.”

 

Ondanks de knip in opdrachtgeverschap, benaderde het architectenbureau het ontwerp van het sportgebouw en de woontoren als een eenheid. Deze zomer werd het gebouw opgeleverd en die eenheid kan je goed ervaren, zeker als je dicht langs de gevel loopt. Door het metershoge glas kijk je recht het zwembad in en in de lege ruimte onderin de woontoren waar een (eet)café moet komen.

Vooral het zicht in het zwembad is verrassend en nodigt uit tot verpozen. Dat kan óók bij slecht weer; een enorme luifel biedt beschutting en smeedt het zwembad en de woontoren architectonisch tot één geheel. Door de sterke aanwezigheid van de luifel valt een minder fraai stukje gevel waar de technische ruimtes achter schuilgaan nauwelijks op.

Foto: Willy Lamers

Meer lezen?

Lees het volledige artikel gratis op Vers Beton.

AIR x Vers Beton

AIR maakt het mogelijk dat Vers Beton jaarlijks tien onafhankelijke artikelen kan publiceren over architectuur en stedelijke ontwikkeling rond verschillende thematieken, met stadsverhalen of concrete aanbevelingen. Deze artikelen zijn gratis te lezen op Vers Beton, ook zonder abonnement.