Coördinatie Lokale Architectuurinitiatieven (CoLA)

Delen:

AIR is aangesloten bij Stichting CoLA (Coördinatie Lokale Architectuurinitiatieven), een landelijk netwerk van ruim 40 lokale architectuurcentra. Het CoLA netwerk maakt zich samen sterk om de ruimtelijke kwaliteit in Nederland te verbeteren.

Gericht op samenwerken

Binnen CoLA zijn we ervan overtuigd dat iedereen een stem moet kunnen hebben in de inrichting van onze leefomgeving. Daarom werken alle lokale architectuurcentra met bewoners, experts en overheden aan de ruimtelijke uitdagingen waar Nederland voor staat. Door ons te verenigen in een netwerk kunnen we lokale kennis landelijk uitwisselen en leren van elkaars goede voorbeelden. Hiermee stimuleren we een levendige dialoog over architectuur, waarin we veel verder kijken dan alleen bouwwerken. Architectuur is een middel om onze samenleving te versterken en de betrokkenheid van mensen bij hun buurt te vergroten.

Een stem in ruimtelijke ontwikkeling

Stichting CoLA zorgt voor de coördinatie van de architectuurcentra en gaat in gesprek met landelijke organisaties zoals het College van Rijksadviseurs, Nieuwe Instituut en verschillende ministeries. Het doel is om de wederzijdse dialoog van lokaal tot landelijk en vice versa te versterken. Directeur Barbara Luns neemt namens AIR plaats in het bestuur van CoLA.

Bijeenkomst CoLA tijdens de Rotterdam Architectuur Maand ’24 door Aad Hoogendoorn.
Activiteiten CoLA netwerk

Het CoLA netwerk komt op verschillende momenten in het jaar online samen, daarnaast wordt er ieder jaar een CoLA dag georganiseerd tijdens de Rotterdam Architectuur Maand in juni. Alle aangesloten architectuurcentra in Nederland komen dan samen in Rotterdam.

Meer weten?

Werk jij bij een lokaal architectuurcentrum en wil je graag aansluiten bij het CoLA netwerk? Neem dan contact op met Sofie van Brunschot via s.vanbrunschot@airrotterdam.eu

Bijeenkomst CoLA tijdens de Rotterdam Architectuur Maand ’24 door Aad Hoogendoorn.
Samenwerking CoLA x MooiNL

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) heeft in 2022 het programma MooiNL gestart om een publieke dialoog te starten over de grote ruimtelijke opgaven waar Nederland voor staat, zoals de woningennood, energietransitie en klimaatverandering. Met de inzet van ontwerpend onderzoek-allianties heeft MooiNL een set van acht handreikingen ontwikkeld, bedoeld om concrete handelingsperspectieven aan te reiken voor het werken aan ruimtelijke opgaven op concrete plekken, van binnenstad tot buitengebied.

Stichting CoLA coördineert vanaf begin juni 2024 een half jaar lang diverse activiteiten die zijn verbonden aan de handreikingen van MooiNL op verschillende plaatsen in het land.  Dertien centra binnen het CoLA-netwerk organiseren door het hele land bijeenkomsten, excursies en lezingen om lokale kennis en verwachting te onderzoeken en te bundelen. Ook AIR doet hier aan mee.

Meer informatie over MooiNL vind je op deze website.