Foto: Linda Muysson

04 april 2025

Buitenstad: Prins Alexander – Waterwandeling

Leestijd: 3 minuten

Delen:

De zon scheen, de vogels floten en we maakten een prachtige wandeling door Prins Alexander. Samen met onderzoeker Nadia Pepels (Studio Nadia Nena) en stadsecoloog André de Baerdemaker (Bureau Stadsnatuur) doken we dieper in de waterstructuren van Lage Land en Prinsenland tijdens deze leerzame “waterwandeling”.

Narratieve kaart

In het kader van het programma Buitenstad: Prins Alexander werkt AIR met Studio Nadia Nena aan een narratieve kaart. Hierin geven we de stem van de bewoners een plek in de discussie over de toekomst van de Alexanderpolder. Dan hebben we het over de verhalen, ervaringen en wensen van bewoners die in kaart worden gebracht, maar ook hoe dit weer gelinkt kan worden aan de grootschalige toekomstplannen die nu gemaakt en gestart worden.

Foto: Linda Muysson
Singels en waterwegen

Water speelt een belangrijke rol in Prins Alexander, één van de laagstgelegen woongebieden van Nederland, waar de gemalen 24/7 moeten pompen om de boel droog te houden. In de wijken vind je dan ook veel singels en waterwegen. Die zijn er dus niet alleen om het voor bewoners aangenaam maken om hier te wonen, maar hebben ook een praktische functie. In de toekomst gaan we steeds meer te maken krijgen met water en waterproblemen, door bijvoorbeeld zwaardere regenval, oververhitting van stedelijk gebied en een dalende bodem.

Foto: Linda Muysson
Een leerzame middag

Om deze informatie in kaart te brengen gingen we op pad met een aantal experts op gebied van ecologie, landschapsontwerp, water en bodem. Zo leerden we onder andere over beschoeide en onbeschoeide oevers, wat de kleur van het water ons kan vertellen, dat er soms wel gebaggerd moet worden, maar daarmee veel waterplanten verloren gaan, wat de gevolgen zijn als we stoppen met het water wegpompen, dat zwarte elzen en wilgen wel van natte voeten houden, maar huizen minder, dat mensen niet zo’n fan zijn van grote bramenstruiken, maar vogels juist wel omdat ze er veilig verstopt zitten voor katten, dat diversiteit in oevers goed is voor de biodiversiteit, maar lastig is voor de gemeente om in het beheer rekening mee te houden, dat duikers het water ondergronds met elkaar verbinden maar de watersalamander hier niet doorheen kan en dat Nijlganzen graag socializen op het kunstwerk “Vierkant eiland in de plas”.

Foto: Linda Muysson

Dit en nog veel meer opgehaalde kennis zal door Studio Nadia Nena verwerkt worden in de narratieve kaart van de wijken Lage Land en Prinsenland, waar we de komende tijd nog meer lagen en verhalen aan zullen toevoegen. Dus stay tuned!

Dit initiatief is onderdeel van het programma Buitenstad: Prins Alexander, over culturele wijkprogrammering rondom de ruimtelijke transities in Prins Alexander.