Foto: Aad Hoogendoorn

11 maart 2025

Publicatie ‘Infrastructuur van Impact – De Coöperatieve Stad’

Leestijd: 2 minuten

Delen:

Hoe kunnen hyperlokale initiatieven bijdragen aan én een katalysator zijn van grootschalige transities? Deze vraag stond centraal in het atelier Infrastructuur van Impact op het Stadmakerscongres 2024, georganiseerd door AIR en ateliermeesters Robbert de Vrieze en Nazanin Hedayati.

Negen collectieven en coöperatieven uit Rotterdam organiseerden hun eigen gesprek richting de toekomst, hoe zij van elkaar kunnen leren en samen sterker kunnen staan. De uitkomsten zijn gebundeld in een pleidooi met vijf concrete aanbevelingen voor een inclusiever en rechtvaardiger stedelijk beleid.

Tafelresultaten

De aanbevelingen zijn gebaseerd op de inzichten uit de tafelsessies van het atelier, waarin verschillende experts en praktijkinitiatieven hun perspectieven deelden. De tafelvoorzitters waren Gregory Dianzenza (DemSoc), Karen Welp en Sander van der Ham(Thuismakers Collectief), Jelte Boeijenga en Ronald Franken (Energie van Rotterdam), Bram Dingemanse (Welzijnscoalitie Delfshaven), Annet van Otterloo (Afrikaanderwijk Coöperatie), Jeroen van Dam (Nachtdienst gemeente Rotterdam), Josien Kamp en Seline Westerhof (Erasmus Universiteit Rotterdam), Els Leclercq en Emiel Rijshouwer (Kralingen aan de Maas) en Carolien Hoogland (Wooncoöperaties).

Download het pleidooi  

De inzichten die voortkwamen uit de tafelresultaten vormen de basis voor het pleidooi. We presenteren vijf belangrijke aanbevelingen om lokale initiatieven en coöperatieve projecten beter te ondersteunen.

Download hier de publicatie Infrastructuur van Impact – De Coöperatieve Stad en/of hier de resultaten van de tafelsessies.

Dit programma, voortgekomen uit het Stadmakerscongres, krijgt nu een vervolg binnen AIR in samenwerking met Robbert de Vrieze en Nazanin Hedayati onder de naam De Coöperatieve Stad.