09 december 2024

Terugluisteren: Panelgesprekken Kleine Zaal #SMC24

Leestijd: 5 minuten

Delen:

Hoe kunnen we zorg en wonen beter combineren om kosten te besparen? En hoe zorgen we ervoor dat onze steden en dorpen bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering? Welke stappen moeten we nú nemen om uiteindelijk de stad van 2125 te bereiken? En hoe zorgen we er met elkaar voor dat iedereen zich thuisvoelt in de stad? Luister zes panelgesprekken terug die plaatsvonden in de Kleine Zaal tijdens het Stadmakerscongres 2024.

Bekijk hieronder de gesprekken die zijn opgenomen als podcast en vanaf nu terug te luisteren zijn via Spotify.

#1 Over sectorale grenzen

In dit gesprek verkennen we hoe de woon- en zorgopgave elkaar kunnen versterken om de zorgdruk te verlichten, leefbaarheid in wijken te bevorderen en effectief de noodzakelijke hulp aan bewoners kunnen bieden. Slim ontwerp en samenwerking tussen zorg- en ruimtelijke partijen kunnen kosten, zoals die van dakloosheid en ouderenzorg, beperken. Met inzichten uit het Bankslapers-onderzoek en praktijkvoorbeelden van woningcorporaties, zorgaanbieders en de gemeente, bespreken we hoe nieuwe samenwerkingen tot stand komen en welke uitdagingen daarbij spelen. We verkennen manieren om gezonde en inclusieve woonomgevingen te realiseren die recht doen aan zowel de woon- als zorgvraag.

 

Presentatie door Mattijs van Ruijven (Stadsontwikkeling, Gemeente Rotterdam) en in gesprek met Francesco Veenstra (Rijksbouwmeester, CRa), Edim Hadziavdic (Concerndirecteur Maatschappelijke Ontwikkeling, Gemeente Rotterdam), Sanne van Manen (Platform Woonopgave) en Koen Westhoff (Directeur, de Alliantie). Moderator: Geert Maarse.

#2 Integrale klimaatstrategie

In dit gesprek onderzoeken we het krachtenveld van klimaatverandering op systemisch en financieel niveau. De risico’s van klimaatverandering voor de ruimtelijke ontwikkeling, zoals funderingsproblematiek, droogte en overstromingen, zijn inmiddels evident bij zowel markt als overheid. Maar wie neemt het voortouw in de aanpak van deze problemen? En hoe kom je dan tot de juiste bestuurlijke afwegingen? In dit gesprek laten we ons inspireren door stadmakerspraktijken op zoek naar een antwoord in het vacuüm tussen publiek en privaat.

 

Met Ellen van Bueren (TU Delft, Red&Blue), Bianca Seekles (TBI), Maarten Janssen (Amvest) en Lucas Spijkerman (Gemeente Rotterdam). Moderator: Geert Maarse.

#3 Water en bodem sturend in de bestaande stad

Meebewegen met wat het water en de bodem nodig hebben, is een ingewikkelde opgave. Maar wat betekent dit voor de bestaande stad? Onze stad verandert nu al door klimaatverandering. Voor veel Rotterdammers is het niet altijd duidelijk waarom de acties van vandaag essentieel zijn voor een veilige toekomst. Hoe bereid je mensen voor op ingrijpende en noodzakelijke veranderingen in hun leefomgeving en hoe stuur je deze aan? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen onderdeel kan zijn van deze zoektocht? In dit eerste panelgesprek proberen we vat te krijgen op de complexiteit van klimaatveranderingen, zoals wateroverlast en bodemdaling, die nu al impact hebben op de leefomgeving van bewoners.

 

Met Anne Loes Nillesen (TU Delft, Defacto Urbanism), Johan Verlinde (Rotterdams WeerWoord), Mohamed el Achkar (Woonstad Rotterdam) en Hanke Haagsma (Gemeente Rotterdam). Moderator: Geert Maarse.

#4 Van weerstand naar wederzijdse (groene) groei

Tijdens het Stadmakerscongres 2023 benadrukte Guest Urban Critic Mark Cridge dat aansprekende verhalen de sleutel zijn tot verandering. We willen dat Rotterdammers zich verbonden voelen met onze stad. Weerstand vanuit bewoners kan daarbij als kans worden gezien voor dialoog en samenwerking. Verhalen kunnen een brug slaan tussen beleid en praktijk, en zorgen voor een breed gedragen, groene strategie.

 

In dit panelgesprek proberen we houvast te vinden voor verandering bij verhalen die al gemaakt worden in Rotterdam en bewoners weten te betrekken bij abstracte thema’s op het gebied van groen, klimaat en gezondheid.

Met Wolbert van Dijk (Tuin de Bajonet, Oude Westen), Marianne van Wijngaarden (Stadsbeheer), Isabel Driessen (El Kantoor). Moderator: Geert Maarse.

#5 Bouwen aan sociaal

In het eerste gesprek onderzoeken we hoe we hyperlokale initiatieven, zoals groene buurttuinen, sociale netwerken en fysieke verbindingen, een stem kunnen geven in grote ruimtelijke transities. Maar ook andersom: hoe we beleid kunnen afstemmen op energie die er al in de stad is vanuit initiatiefnemers. Hierdoor kunnen verbindingen tussen beleid op het gebied van gezondheid, groen en zorg gekoppeld worden. Hoe zorgen we ervoor dat de energie en kennis die er is, benut kan worden en een stem heeft in het vormgeven van de grotere ruimtelijke transities? En welke schakels ontbreken daarvoor?

 

Onder begeleiding van Dore van Duivenbode gaan Nienke Bouwhuis (verbind groen 010), Catherine Koekoek (PhD onderzoeker) , Bram Dingemanse (Welzijnscoalitie Delfshaven) en Bart Kesselaar (Havensteder) in gesprek over democratie in de tussenmaat.

#6 City forest communities

Pinar Balat zal een presentatie geven over het project City Forest Communities. In dit onderzoeksproject ontwikkelen zij en Igor Sladoljev een nieuw model voor de transformatie van kwetsbare naoorlogse wijken in Nederland. Ze onderzoeken hoe de ‘groen-verdichting’ van een wijk de sociaal-economische veerkracht van bewoners kan verhogen, terwijl het bijdraagt aan klimaatadaptatie en biodiversiteit. Ook kijken ze of het gebruik van carbon credits en lokale compensatiepraktijken kan bijdragen aan de financiering van deze vergroening.

 

Presentatie door Pinar Balat (Studio Pinar Balat), nagesprek met o.a. Robbert de Vrieze (Delfshaven Coöperatie & Delfshaven Energie Coöperatie) en Sanne van Manen (Platform Woonopgave). Moderator: Geert Maarse