20 november 2024
Architectuurkritiek: Groene initiatieven: “Ja, sportvelden zijn belangrijk. Maar daar kom je geen ijsvogel tegen”
Leestijd: 2 minuten
Delen:
Met initiatieven als de Groene Connectie en het Essenburgpark nemen Rotterdammers het heft in eigen hand om de stad groener, socialer en klimaatbestendiger te maken. Maar verstedelijking zet vergroening onder druk. De vraag rijst: moet ons groen niet net zo beschermd worden als andere stadsvoorzieningen? Lees hoe bewoners én gemeente dat aanpakken. Over egels op de Hofbogen en bomen tegen depressies.
“Toen je vroeg naar groen en architectuur wist ik meteen dat we hier moesten afspreken”, vertelt Nienke Bouwhuis me in het Essenburgpark. In de verte, tussen de herfstbladeren door, torent het gebouw van de Nationale Nederlanden boven alles uit. Het is een grijze maandagochtend, maar Bouwhuis’ verhalen over wat het park betekent voor de buurt, geeft deze dag steeds meer kleur.
Bouwhuis studeerde ooit af als ontwerper en daarna als architect, maar ze was meer geïnteresseerd in de omgeving van gebouwen en hoe mensen daarmee omgaan. “Architectuur is net als design uiteindelijk vaak gewoon productie. De visie hoe je een betere leefomgeving maakt, ontbreekt.” Ze noemt zich architect of verbinder en is onder meer betrokken bij de initiatieven Groene Connectie, Verbindgroen 010 en bij ontwerpbureau Krachtgroen.
Waterretentiegebied
Het Essenburgpark, dat ooit op de nominatie stond om bebouwd te worden, kreeg zijn huidige bestemming na inzet van bewoners. “Deze buurt heeft zich hard gemaakt voor dit park. Samen met het hoogheemraadschap is het ingericht als overloopgebied, dat bij overstromingsgevaar onder water gezet kan worden om het overstromen van andere gebieden te voorkomen. Het park wordt nu gezamenlijk beheerd door drie partijen: bewoners, hoogheemraadschap en gemeente”, vertelt Bouwhuis.
“Natuurlijk zijn sportvelden belangrijk, maar ze dragen niet bij aan de biodiversiteit of waterretentie.”
Meer lezen?
Lees het volledige artikel gratis op Vers Beton.
AIR x Vers Beton
AIR maakt het mogelijk dat Vers Beton jaarlijks tien onafhankelijke artikelen kan publiceren over architectuur en stedelijke ontwikkeling rond verschillende thematieken, met stadsverhalen of concrete aanbevelingen. Deze artikelen zijn gratis te lezen op Vers Beton, ook zonder abonnement.