10 september 2024
Architectuurkritiek: Renovatie Prinsessenflats, zo kunnen we wél zorgvuldig met Post 65-architectuur omgaan
Leestijd: 2 minuten
Delen:
De forse renovatie van de Prinsessenflats in Prinsenland bleef niet onopgemerkt: door alle ingrepen veroverden de jaren ‘60-kolossen de tweede plaats van de Rotterdam Architectuurprijs. Het kan dus, Post 65-architectuur aanpassen aan de eisen van deze tijd, mét respect voor het oorspronkelijke ontwerp en de bewoners.
In Prinsenland, dicht bij het lommerrijke Prinsenpark, staat een groepje van vier bijna identieke flats. Typische jaren ‘60-kolossen die onlangs stevig zijn gerenoveerd om ze technisch en esthetisch naar deze tijd te halen én voor te bereiden op de toekomst. Een bijzonder geheel van ingrepen, getuigt ook de nominatie voor de Rotterdam Architectuurprijs 2024 en de uiteindelijke tweede plaats. Wat ging er aan de renovatie van deze Prinsessenflats vooraf? Hoe is het aangepakt? En wat kunnen we ervan leren als het gaat om het behouden van nog veel meer Post 65-architectuur in de stad?
Rein Fledderus
De Prinsessenflats werden ontworpen door architect en stedenbouwkundige Rein Fledderus. Hij werd vooral bekend als hoofdarchitect bij het Adviesbureau Stadsplan Rotterdam (ASRO), waar hij zich bezighield met de wederopbouwplannen. Voor dit werk maakte hij eind jaren ‘40 zelfs een studiereis naar de Verenigde Staten. Toen hij de kans kreeg om samen met de Kraaijvangers aan concertgebouw De Doelen te werken, verliet hij de gemeente en begon hij eind jaren ‘50 voor zichzelf. In het decennium daarna ontwierp hij ook kerken, kantoren en vele woningen.
In de jaren ‘60 werden zijn Prinsessenflats gerealiseerd, als een van de eerste projecten in de Prins Alexanderpolder, een door de stedenbouwkundige Lotte-Stam Beese ontworpen uitbreidingswijk. De elf verdiepingen tellende woongebouwen met zo’n 660 eengezinswoningen in totaal werden geplaatst in de vorm van een molenwiek (van bovenaf gezien) en vernoemd naar de vier (echtelijke) prinsessen destijds. Tegenwoordig hebben de gebouwen hun eigen straatnamen overgenomen: de Palladio-, Maderna-, Bernini- en Bramanteflat.
Meer lezen?
Lees het volledige artikel gratis op Vers Beton.
AIR x Vers Beton
AIR maakt het mogelijk dat Vers Beton jaarlijks tien onafhankelijke artikelen kan publiceren over architectuur en stedelijke ontwikkeling rond verschillende thematieken, met stadsverhalen of concrete aanbevelingen. Deze artikelen zijn gratis te lezen op Vers Beton, ook zonder abonnement.