26 augustus 2024
Architectuurkritiek: “In deze wooncrisis zitten alle ontwikkelaars aan tafel, maar geen architecten. Waar zijn wij?”
Leestijd: 2 minuten
Delen:
Omdat ze niet de ruimte vond om kritisch naar haar vak te kijken, besloot architect en stedenbouwkundige Violette Schönberger die zelf te creëren. Ze startte een blog, richtte een ontwerpbureau op en bracht een boek uit. “Mopperen op de markt is niet het antwoord; de vakgemeenschap heeft ook een verantwoordelijkheid.” Een interview.
Een schrijnend woningtekort, vastgelopen woonbeleid en plattegronden voor woningbouwprojecten waar een totaal gebrek aan inspiratie van afspat; zaken waar menig ontwikkelaar, architect of medewerker Stadsontwikkeling mee worstelt. Of zich op z’n minst over verwondert. Zo ook Violette Schönberger, die in haar werk als architect en stedenbouwkundige niet de ruimte vond om met die verwondering aan de slag te gaan. Daarom startte ze in 2018 een blog: fromscratch.work. Nu, na jaren schrijven, is er een bloemlezing van haar columns: Paradijs van imperfectie.
De grootse en abstracte vragen in de architectuur vormden de aanzet om te gaan schrijven, “maar die waren veel te hoogdravend”, vond Schönberger. Daarom ging ze schrijven over wat ze dagelijks zag. Aan de hand van haar favoriete plekken, zoals opgetekend in de column Een ode aan ons trapje en persoonlijke ervaringen zoals in Een griezelig delier, beschrijft ze de huidige staat van de architectuur, maar vooral ook nieuwe inzichten over hoe te ontwerpen in een tijd waarin materiaalschaarste en ‘complexe opgaven’ als redenen worden aangevoerd voor middelmaat. Het bleef niet onopgemerkt: haar essay Paradijs van imperfectie over de architecturale ideeënbrij die Almere vertegenwoordigt, werd bekroond met de Geert Bekaert-prijs, de belangrijkste prijs voor architectuurkritiek.
Meer lezen?
Lees het volledige artikel gratis op Vers Beton.
AIR x Vers Beton
AIR maakt het mogelijk dat Vers Beton jaarlijks tien onafhankelijke artikelen kan publiceren over architectuur en stedelijke ontwikkeling rond verschillende thematieken, met stadsverhalen of concrete aanbevelingen. Deze artikelen zijn gratis te lezen op Vers Beton, ook zonder abonnement.