Frank Hanswijk

03 juni 2024

Architectuurkritiek: het Grondstoffenstation op het Afrikaanderplein is zoveel meer dan een afvalinzamelingsgebouw

Leestijd: 2 minuten

Delen:

Het Grondstoffenstation op het Afrikaanderplein is genomineerd voor de Rotterdam Architectuurprijs. Reden voor Teun van den Ende om zich in de reuring van de Afrikaandermarkt te begeven. Daar trof hij een familiale microkosmos waarin de medewerkers van het Grondstoffenstation een vertrouwd gezicht vormen. En kreeg hij na vijf minuten al een tasje roti in de handen geduwd.

Het Grondstoffenstation vormt sinds een half jaar een markante verschijning op de hoek van het Afrikaanderplein. Met de drie torentjes, het groene dak en drie perscontainers die uit de gevel steken, ziet het er wat eigenzinnig uit. In de perscontainers worden materialen gescheiden ingezameld: hout, karton en organisch afval (groente en fruit). Marktkooplui mogen ook plastic inleveren en binnenkort ook restafval. Minimaal driekwart van alles wat er aan het einde van een marktdag over is, wordt via het Grondstoffenstation gerecycled.

Iedere woensdag en zaterdag is de soundtrack van de Afrikaandermarkt rondom het bouwwerk in stereo te genieten, verzwolgen in het geweld van de markt. Aan de ene kant klinkt de luide lokroep – “Kilo paprika’s voor één-euro!” – van marktkooplui terwijl aan de andere kant kinderen voetballen op het kunstgras van een Cruyff Court. Bij de kraam van Bram Ladage op de hoek van het plein halen bezoekers een frietje.

De Afrikaandermarkt is de een-na-grootste markt van Rotterdam en trekt ook bezoekers van buiten de stad. Elke beschikbare vierkante meter wordt benut. “De marktkooplieden hebben een heel eigen cultuur. Welke plek je hebt is enorm belangrijk. Onderlinge afspraken gaan ver terug in de tijd en worden heel serieus genomen”, vertelt Paula Zwitser, werkzaam bij de Afrikaanderwijk Coöperatie.

Frank Hanswijk

Meer lezen?

Lees het volledige artikel gratis op Vers Beton.

AIR x Vers Beton

AIR maakt het mogelijk dat Vers Beton jaarlijks tien onafhankelijke artikelen kan publiceren over architectuur en stedelijke ontwikkeling rond verschillende thematieken, met stadsverhalen of concrete aanbevelingen. Deze artikelen zijn gratis te lezen op Vers Beton, ook zonder abonnement.