Impressie van Pergola in Rozentuin - Studio Inscape

06 mei 2024

Museumpark bloeit op met tijdelijke interventies van dé nieuwe generatie architecten

Leestijd: 4 minuten

Delen:

Over minder dan een maand barst het grootste architectuurfestival van Nederland weer los: de Rotterdam Architectuur Maand. Dit jaar strijkt het festivalhart neer in het Museumpark, waar bezoekers een bijzondere route kunnen volgen langs verschillende architectonische interventies van een nieuwe generatie, in Rotterdam gevestigde ontwerpers.

Een zigzaggende route door de tijd

De interventies vertellen verhalen over het verleden, heden en de toekomst van het park en laten bezoekers het gebied op een andere manier ervaren. Zo laat de RA Maand bezoekers het Museumpark letterlijk herontdekken. De wandelroute verbindt culturele instellingen, bijzondere plekken en inspirerende verhalen met elkaar en voert bezoekers langs architectuur, natuur en beeldende kunst. Het concept en de uitwerking van deze route met interventies is bedacht door OMI – Office for Metropolitan Information en AIR – Architectuur Instituut Rotterdam.

Tijdelijke interventies van een nieuwe generatie ontwerpers

Een van de blikvangers is de ‘Tijd Toren’ van architect Alexandra Sonnemans in de tuin van Huis Sonneveld. Deze uitkijkpost en tentoonstellingsruimte in één neemt bezoekers mee op reis door de rijke historie van het gebied: van het Land van Hoboken, een open poldervlakte, via voetbalvelden en de Floriade 1960 naar het huidige Museumpark. De route loopt verder dwars door Museum Boijmans Van Beuningen en de tentoonstelling Snakken naar Boijmans, waar diverse ingrepen van kunstenaars het lege gebouw tot leven brengen. Via de zij-ingang van het museum komen bezoekers in het Henket-paviljoen, waar de geschiedenis van het museumgebouw centraal staat. Te zien zijn maquettes van het klassieke Van der Steur-ontwerp, maar ook de net zo belangrijke toevoegingen van Bodon, Henket en Robbrecht en Daem. Hoe de toekomstplannen eruitzien is (nog) niet bekend, maar één ding is zeker: het museumgebouw is continu in beweging.

Brug slaat verbinding tussen Museumtuin en Rozentuin

Vanuit het Henket-paviljoen lopen bezoekers zo over een brug ontworpen door DaF-architecten die een tijdelijke verbinding creëert tussen de Museumtuin en de Rozentuin. De brug past met zijn vormgeving naadloos in een rijke traditie van bruggen in het Museumpark, tegelijkertijd brengt de brug een stuk verwildering midden in de stad. Voor de Rozentuin zelf ontwierp Studio Inscape een tuinhuis, dat tegelijkertijd dient als bezoekerscentrum van de RA Maand. Bezoekers kunnen dwars door deze interventie lopen en ontdekken daar alles over de bodem, planten en dieren in het park en ook over het thema van de regeneratieve stadstuin. In de traverse tussen het Erasmus MC en het Museumpark ontwierpen Atelier Tomas Dirrix en Chantal Schoenmakers een modulaire tentoonstelling over de groene toekomst van de stad. De expositie met werk van zo’n 20 verschillende ontwerpers verkent met vier onderdelen het thema van deze RA Maand: Tuin van de Stad.

Over de Rotterdam Architectuur Maand

De RA Maand is het grootste architectuurfestival van Nederland over de toekomst van de stad. De maand is elk jaar in juni en kiest elke editie een nieuwe toepasselijke locatie voor het festivalhart. Er is voor iedereen wat te doen, ongeacht kennis of ervaring met architectuur. Met ruim 100 partners uit het onderwijs, de cultuursector en de ontwerpsector organiseert en faciliteert de RA Maand ruim 140 activiteiten verspreid over meer dan 50 locaties. Ontdek hoe architectuur en stadmaken het dagelijks leven beïnvloeden en verbeteren. Bezoek opvallende interventies, rondleidingen, workshops, lezingen, tentoonstellingen, films en festiviteiten. Verken de stad van de toekomst! De maand is een initiatief van AIR – Architectuur Instituut Rotterdam, Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners.

Wanneer: de RA Maand vindt plaats van 1 t/m 30 juni 2024. Snakken naar Boijmans loopt een week langer door.
Waar: het festivalhart bevindt zich in het Museumpark, maar de hele programmering bestaat uit zo’n 140 evenementen verspreid over ruim 50 locaties.
Toegang: de RA Maand is gratis te bezoeken tenzij anders staat vermeld. Voor €2,50 koop je een Museumpark-routekaart bij de RA Maand Kiosk en krijg je er een gratis speurtocht bij. Rotterdampashouders kunnen deze routekaart en speurtocht gratis ophalen. Voor een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen reserveer je een ticket via www.boijmans.nl.

Meer informatie vind je op www.rotterdamarchitectuurmaand.nl

 

De Rotterdam Architectuur Maand wordt georganiseerd door AIR. Het festivalhart wordt dit jaar georganiseerd in samenwerking met Office for Metropolitan Information (OMI), Museum Boijmans Van Beuningen, gemeente Rotterdam en het Nieuwe Instituut. De RA Maand wordt mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Rotterdam Festivals, Rotterdam Partners, gemeente Rotterdam, BPD Cultuurfonds, het Elise Mathilde Fonds, het Cultuurfonds en vele programmapartners.