Foto: Florine van Rees

09 april 2024

Hét festivalhart van 2024: Museumpark

Leestijd: 2 minuten

Delen:

Deze zomer landt het grootste architectuurfestival van Nederland in het Museumpark. Van 1 tot en met 30 juni kunnen bezoekers van jong tot oud een route volgen dwars door het groen, langs bijzondere installaties over het verleden, heden en de toekomst van het park.

Het Museumpark: Tuin van de Stad

Het is niet voor niets dat de Rotterdam Architectuur Maand (RA Maand) het Museumpark als centrum heeft gekozen. Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat het Land van Hoboken, waar het park onderdeel van is, toegankelijk werd in de vorm van een publieke ruimte voor iedereen.

Het gebied heeft zich in de afgelopen eeuw ontwikkeld van een privé landgoed tot een culturele hotspot in de stad en is een aaneenschakeling van verschillende tuinen uit diverse periodes met elk hun eigen karakter. Recent zijn daar weer nieuwe tuinen aan toegevoegd: de Nieuwe Tuin van het Nieuwe Instituut, een daktuin op het Depot en het Erasmus MC. Het laat de ontwikkeling zien van uiteenlopende opvattingen over de betekenis van groen, cultuur en recreatie voor de stad.

Tijdens de RA Maand worden de diverse instellingen, plekken en verhalen in het Museumpark met elkaar verbonden via een route die zigzaggend door het gebied loopt. Zo wordt het Museumpark geactiveerd als dé collectieve tuin voor en van de stad.

Route door het park

De route leidt de bezoekers via een buitententoonstelling naar bijzondere plekken in het park, gemarkeerd door interventies van verschillende ontwerpers. Zo wordt in de tuin van museumwoning Huis Sonneveld, een toonaangevend voorbeeld uit 1933 van Nederlandse functionalistische architectuur, een metershoge toren gebouwd die bezoekers letterlijk door de tijd heen laat lopen. Ook zal er een interventie te zien zijn in de Rozentuin. Meer informatie over de route volgt binnenkort.

Foto: Florine van Rees

 

Praktische informatie

Wanneer: de RA Maand vindt plaats van 1 t/m 30 juni 2024.
Waar: het festivalhart bevindt zich in het Museumpark, maar de hele programmering bestaat uit zo’n 125 evenementen verspreid over ruim 40 locaties.
Toegang: de RA Maand is gratis te bezoeken tenzij anders staat vermeld.

Houd de RA Maand website en onze socials in de gaten voor updates over de programmering!