12 februari 2024

Inschrijving geopend voor Rotterdam Architectuurprijs 2024

Leestijd: 3 minuten

Delen:

De inschrijving voor de Rotterdam Architectuurprijs 2024 is officieel geopend! Ontwerpers, opdrachtgevers en bouwers zijn van harte uitgenodigd om hun projecten in te dienen voor de Rotterdam Architectuurprijs 2024. Ieder jaar brengt deze prijs de beste nieuwe projecten in de stad voor het voetlicht. Welke bouwwerken maken dit jaar kans op de prijs? Inzenden kan van maandag 12 februari tot en met vrijdag 8 maart 2024 via
rotterdamarchitectuurprijs.nl.

Het Zuider Gymnasium en Fridtjof Nansenschool waren de winnaars van 2023. De Rotterdam Architectuurprijs zoekt naar projecten die door vakmanschap, innovatie en samenwerking van betekenis zijn voor de stad. De prijs is bestemd voor de teams van opdrachtgever, bouwer en ontwerper, want juist het samenspel tussen deze partijen is cruciaal. Elk type bouwwerk kan meedingen naar de prijs, of het nu gaat om woningen, scholen, bedrijven of andere soorten bouwwerken zoals een brug of plein. Het kan gaan om nieuwbouw of transformatie, om kleine of grote bouwwerken: de Rotterdam Architectuurprijs wil recht doen aan de volledige architectuurproductie van Rotterdam.

Voor indiening gelden twee voorwaarden:

– Het bouwwerk bevindt zich binnen de gemeentegrenzen van Rotterdam.
– Het bouwwerk is tussen 1 januari 2023 en 31 december 2023 in gebruik genomen.

Vakjuryprijs

Elk jaar stelt de organisatie een nieuwe vakjury samen. Diversiteit in deskundigheid, expertise en achtergrond is daarbij telkens het uitgangspunt. De vakjury buigt zich over alle inzendingen voor de Rotterdam Architectuurprijs 2024 en maakt een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laat zien. De jury bezoekt de geselecteerde projecten en komt zo tot een keuze van eervolle vermeldingen en een winnaar. Tijdens dit proces reflecteert de jury op de ontwikkelingen die in de architectuur van Rotterdam gaande zijn. Deze observaties en bevindingen krijgen een plek in het juryrapport.

Publieksprijs

Iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt, kan van 8 april tot en met 29 aprilstemmen op een van de tien projecten uit de juryselectie. Het bouwwerk met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs van de Rotterdam Architectuurprijs uit handen van het stadsbestuur en ook de beste stemmotivatie ontvangt een erkenning. In het juryrapport verschijnt een impressie van de afwegingen van het publiek in hun keuze voor het beste Rotterdamse bouwwerk.

Prijsuitreiking

De feestelijke uitreiking van de Rotterdam Architectuur vakjuryprijs en publieksprijs is een van de hoogtepunten van de Rotterdam Architectuur Maand op vrijdag 14 juni 2024.

 

Meer informatie is te vinden op: www.rotterdamarchitectuurprijs.nl