13 oktober 2023

Videoserie & pleidooi zeggenschap: Bewoners hebben wat te zeggen

Leestijd: 2 minuten

Delen:

Hoe staat het met de zeggenschap van bewoners in Rotterdam? Recht op de Stad en AIR onderzoeken deze vraag in het Stadslab Zeggenschap van Bewoners. Bekijk het resultaat van 5 wijkgesprekken in de videoserie en lees het pleidooi met 6 punten voor meer zeggenschap.

5 wijksituaties

De basis voor het pleidooi werd gevormd in 5 bijeenkomsten over 5 Rotterdamse wijksituaties: Violier-Rozemarijnstraat in Bloemhof, Fazantstraat in Carnisse, Oud Mathenesse, Gijsingflats in Bospolder Tussendijken en Oude Westen. In deze wijken of straten spelen verschillende kwesties rondom zeggenschap, bijvoorbeeld omdat er sloop, renovatie of een gebiedsontwikkeling op de loer ligt. We gingen aan tafel met alle betrokken partijen en ontleedden zo de verschillende wijksituaties.

Pleidooi

De inzichten die voortkwamen uit de gezamenlijke kennis en gesprekken tussen bewoners, gemeente, woningcorporaties en andere betrokken partijen, vormen de basis voor het pleidooi ‘Bewoners hebben wat te zeggen’. Daarin presenteren we 6 punten om zeggenschap te versterken, gebaseerd op ervaringen in de wijken. Het pleidooi is op maandag 25 september 2023 overhandigd tijdens het Stadsgesprek Zeggenschap aan wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen Chantal Zeegers, bestuurders van vier woningcorporaties en het GOH (Gemeenschappelijk Overleg Huurdersorganisaties).

Download hier de korte versie of lange versie van het pleidooi.

Videoserie

Onderstaande videoserie werd speciaal gemaakt voor Stadslab Zeggenschap. Maak kennis met de 5 wijksituaties en leer meer over de belangrijkste inzichten uit ons pleidooi. De video’s zijn gemaakt door Oscar Langerak van Online Video Producties, met dank aan alle bewoners, ambtenaren, woningcorporatiemedewerkers en andere deskundigen voor het meepraten en meedenken.

Maak kennis met 5 Rotterdamse wijken

 

1. Inzetten en versterken kennis en capaciteiten van bewoners

 

2. Ontmoetingsplekken doen ertoe

 

3. Een andere aanpak van gemeente en woningcorporaties