12 oktober 2023

Terugkijken: Stadsgesprek Stadslab Zeggenschap

Leestijd: 2 minuten

Delen:

Tijdens het Stadsgesprek ‘Bewoners hebben wat te zeggen’ op maandag 25 september ging Recht op de Stad in gesprek met gastsprekers en publiek over ‘stadsvernieuwing 2.0’ Bekijk de avond nu terug.

Rotterdam staat de komende jaren voor enorme opgaven voor de verbetering van wijken. Er is een groot tekort aan betaalbare woningen voor huishoudens met een laag- en middeninkomen. De vernieuwing van de woningen en de openbare ruimte zal een bijdrage moeten leveren aan het tegengaan van energiearmoede en de (effecten van) klimaatverandering. De groeiende sociale diversiteit in de wijken vraagt om meer aandacht voor ontmoetings- en ondersteuningsplekken.

Deze verbetering en vernieuwing kan alleen maar lukken met hulp van de collectieve kracht van burgers. Bewoners vragen zeggenschap, omdat het om hun leefomgeving gaat. Maar ook omdat ze iets te bieden hebben: lokale kennis, ideeën, ervaring en deskundigheid.

Op basis van gesprekken met bewoners stelde Recht op de stad een visie op over ‘stadsvernieuwing 2.0’, een pleidooi voor volwaardige zeggenschap. Tijdens het Stadsgesprek ‘Bewoners hebben wat te zeggen’ op maandag 25 september gingen we hierover in gesprek met gastsprekers en publiek. Het pleidooi werd ter afsluiting aangeboden aan wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen), Hedy van den Berk (Havensteder), Marieke Kolsteeg (HefWonen), Mirjam Hoekstra (Woonstad Rotterdam) en Laurie Hermans (GOH).

Download hier de korte versie of lange versie van het pleidooi.