Winnaars 2022. Aad Hoogendoorn

07 september 2023

Open Oproep van der Leeuwprijs 2023

Leestijd: 4 minuten

Delen:

Maak jij impact en voeg jij maatschappelijke waarde toe aan de stad? Doe mee aan de Open Oproep van de Van der Leeuwprijs en win 4000 euro om jouw initiatief verder te ontwikkelen. Inzenden kan tot en met 9 oktober 2023. De winnaar wordt bekend gemaakt op 17 november tijdens het Stadmakerscongres 2023.

OVER DE VAN DER LEEUWPRIJS

De Van der Leeuwprijs wordt sinds 2009 jaarlijks uitgereikt door de Van der Leeuwkring, een betrokken groep Rotterdamse opdrachtgevers die vanaf de oprichting in 2005 werkt aan de verbetering van de stad Rotterdam. Met de Van der Leeuwprijs wil de Van der Leeuwkring Rotterdamse initiatieven ondersteunen en inbedden in het bredere debat over de ruimtelijke kwaliteit van de stad. Na twaalf edities heeft de prijs zich bewezen als een waardevol format.

Nieuwe opzet

Vorig jaar is de opzet van de Van der Leeuwprijs vernieuwd waarmee het voor iedereen mogelijk is om een (eigen) initiatief voor te dragen. De kring maakt hiermee het meedingen naar de prijs toegankelijker en er komen nieuwe en andersoortige initiatieven aan het licht.

De Voedseltuin Rotterdam ontving vorig jaar de Van der Leeuwprijs. Eerdere winnaars waren onder andere Stichting Plezierrivier de Rotte, stadmaker Marco Stout als pionier in het Hoogkwartier, Hockey Club Feyenoord en de herontwikkeling van de Nieuwe Binnenweg.

SPELREGELS
Voorwaarden deelname

Vóórdat je deelneemt aan deze Open Oproep, raden we je aan de achtergrondinformatie, richtlijnen en verzendinstructies door te lezen in de PDF.

 • Deelname aan de Open Oproep voor de Van der Leeuwprijs staat open voor eenieder, met uitzondering van juryleden en leden van het uitvoerende comité, inclusief de professionele organisaties waar zij bij betrokken zijn, alsook degenen die op enigerlei wijze betrokken zijn (geweest) bij de voorbereiding van deze Open Oproep.
 • Deelnemers uit 2022 kunnen opnieuw meedoen aan de Open Oproep 2023.
 • Deelname aan deze Open Oproep is kosteloos.
 • Deelnemers mogen slechts eenmaal inzenden, hetzij individueel, hetzij in teamverband.
 • Van deelnemers wordt geacht dat zij op de hoogte zijn van de spelregels en akkoord gaan met de inhoud.
Inzenden

Met deze Open Oproep is de Van der Leeuwkring op zoek naar private initiatieven, personen of organisaties die een meerwaarde hebben voor de publieke ruimte en de ontwikkeling van de stad Rotterdam. Herken jij daarin jouw initiatief of ken jij initiatieven en personen die in dit profiel passen? Stuur dan het volgende in:

 • Een motivatie (max. 1 A4), waarin wordt toegelicht waarom het betreffende initiatief of de betreffende persoon/personen genomineerd moeten worden en de Van der Leeuwprijs zou moeten winnen. Bij voorkeur in het Nederlands maar in het Engels mag ook.
 • Een portfolio met één of meerdere referenties van huidig en/of eerder werk in tekst en beeld maar verder vrij in te vullen (max. 5 A4).
Jurering

Als de inzendperiode gesloten is, worden alle inzendingen geanalyseerd en in kaart gebracht. Vervolgens beoordelen Van der Leeuwkringleden onder begeleiding van AIR alle inzendingen en wordt er een shortlist van initiatieven samengesteld (3-5 initiatieven). De leden gaan op bezoek bij alle initiatieven op de shortlist, waarna een winnaar wordt gekozen. De reflectie op deze selectieprocedure wordt opgetekend door een externe auteur en verwerkt in een essay dat online wordt gepubliceerd op deze en de Van der Leeuwkring website.

Uitschrijver

Stichting AIR Rotterdam is initiatiefnemer van deze Open Oproep, namens de Van der Leeuwkring. Stichting AIR Rotterdam en de Van der Leeuwkring zijn gezamenlijk de uitschrijver.

TIJDLIJN
 • 07-09-2023 – Lancering Open Oproep en startdatum inzenden
 • 09-10-2023 – Einddatum inzenden
 • 02-11-2023 – Bekendmaking genomineerden op de shortlist
 • 17-11-2023 – Bekendmaking winnaar tijdens het Stadmakerscongres 2023

Uiterlijk 2 november 2023 worden de geselecteerde initiatieven bekend gemaakt op deze website. De deelnemers krijgen tevens persoonlijk bericht.

INDIENEN

Inzenden kan tot en met 9 oktober 2023. De inzender ontvangt na het indienen een digitale ontvangstbevestiging per mail. Als deze binnen 24 uur niet is ontvangen graag contact opnemen via j.hornis@airrotterdam.eu.

CONTACT

Vragen of opmerkingen over deze open oproep doorgegeven worden aan het projectteam van AIR via j.hornis@airrotterdam.eu.