Foto: Aad Hoogendoorn

04 juli 2023

Terugblik Nachtleven borgen in het Rotterdam van morgen

Leestijd: 2 minuten

Delen:

Op donderdag 29 juni stond het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand in het teken van de nacht. AIR en N8W8 organiseerden het programma ”Nachtleven borgen in het Rotterdam van morgen”. Wat betekent het nachtleven voor Rotterdam? En hoe verhoudt stedelijke ontwikkeling zich in relatie tot het nachtleven?

Lutz Leichsenring

Het programma startte met een inspiratielezing door Lutz Leichsenring, o.a. spokeperson en executive board member van de Berlin Club Commission en co-founder van VibeLab. Leichsenring gaf ons een inkijkje in de rol van het nachtleven in Berlijn en hoe het zo is gekomen. Hij presenteerde verschillende tools die in Berlijn zijn ontwikkeld ter bevordering van de leefbaarheid en levendigheid van de nacht.

Panelgesprekken

Na de lezing van Leichsenring verkenden we in twee panelgesprekken verschillende mogelijkheden voor een bruisend, veilig en toegankelijk nachtleven in Rotterdam onder leiding van moderator Siobhan Burger.

In het eerste panelgesprek ”Rotterdam en de 24-uurs economie” gingen Hans de Jonge (oud-directeur Brink Groep, vereniging Rotterdam Central District), Lara Jade Vleesschouwer (Pretty Girls Like Trap Music), Rosie Okhionkpamwionyi (Notes Community) en Mitchel Sam Sin (Cult. North en MONO) in gesprek over de huidige stand van het nachtleven in Rotterdam, en verkenden ze mogelijkheden voor een inclusiever en toegankelijker nachtleven.

In het tweede panelgesprek ”Nachtleven borgen in het Rotterdam van morgen” gingen Nikki van Dijk (Mess Group, vereniging Rotterdam Central District), Folkert van Hagen (Group A) en Maurice Boumans (stedenbouwkundige gemeente Rotterdam) in gesprek over Rotterdamse casussen. Waar kunnen we lering uit trekken? Welke oplossingen zien zij voor zich?

Afsluiting

Na de panelgesprekken gaf moderator Siobhan Burger het woord aan Gemeenteraadsleden Mina Morkoç (GroenLinks), Tim Kind (Volt) en Joan Nunnely (D66). Drie fanatieke raadsleden die zich hard maken voor de nacht. Zij bevroegen het publiek met een aantal stellingen over het nachtleven.

Als afsluiter van de avond gaf Tyler Koudijzer ons een samenvatting van het programma middels een Spoken Word performance.

Ben je geïnteresseerd en wil je in contact komen over dit programma? Stuur een mail naar Lotte via l.wierikx@airrotterdam.eu

Foto’s: Aad Hoogendoorn