Foto: Aad Hoogedoorn

08 november 2022

Terugkijken: Stadmakerscongres 2022

Leestijd: 4 minuten

Delen:

Een uitverkocht Theater Zuidplein vrijdag 4 november tijdens het Stadmakerscongres 2022. Veel enthousiaste Stadmakers, goede energie aan de werktafels, waardevolle ontmoetingen én een inspirerende afsluitende Guest Urban Critics lezing zorgden voor een zeer geslaagde editie.

Waar voorgaande edities de nadruk legden op het samen nadenken over de urgente opgaven, werd tijdens het SMC22 gewerkt aan de opgaven. Aan in totaal tachtig werktafels werd de hele dag gebrainstormd, gediscussieerd, spellen gespeeld, getekend en geschetst.

Opening

Het Stadmakerscongres 2022 is geopend door Barbara Luns, directeur AIR. Vervolgens gaat Chantal Zeegers, Wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen in op de ruimtelijke en duurzame opgaven waar Rotterdam voor staat. Verder de uitreiking Van der Leeuwprijs door de Van der Leeuwkring. Mattijs van Ruijven, Hoofd Stedenbouwkundige sluit af met een lezing over de stad.

Wie zitten er (niet) aan tafel?

Meepraten over de leefomgeving blijkt niet altijd even makkelijk. In Rotterdam wordt door de gemeente gewerkt aan meer zeggenschap van bewoners. Maar hoe doe je dat? In dit gesprek gaan we in op hoe zeggenschap van bewoners weer een vanzelfsprekendheid kan worden in de ontwikkeling van de stad.

Na een lezing van Jiska Engelbert, gaat moderator Dore van Duivenbode in gesprek met Jiska, Aïda Sium en Erica van Engel, alle vier gewild en ongewild betrokken bij het gesprek over Zeggenschap. Erna bespreken Miriam Hoekstra-van der Deen, Mustapha Eaisaouiyen, Lot Mertens, Leonie Andriesse en Sander Hazevoet hoe de systemische infrastructuur ruimte kan maken voor bewoners en maatschappelijke programmering.

Hoe maken we de transitie mogelijk?

Binnen de grote opgaven waar we als stad voor staan, zijn transities als de energietransitie, de klimaatopgave, het verduurzamen van sociaal maatschappelijke structuren en burgerbetrokkenheid allemaal aan de hand. In deze sessie verkennen we waar tegenaan gelopen wordt in het duurzaam vormgeven van de transities.

Na een introductie van Helen Toxopeus, gaat moderator Geert Maarse in gesprek met initiatiefnemers Robert WinkelGert-Willem van Mourik en Maarten Janssen rondom duurzaam vastgoed vanuit ontwerp, markt en overheid.

In het tweede panelgesprek onderzoeken Marieke HillenArie LengkeekHermineke van Bockxmeer en Petra Rutten hoe initiatief, ontwerp en ontwikkelen kunnen bijdragen aan nieuwe vormen van samenwerking voor het verstevigen van de plek van maatschappelijk vastgoed in de wijk.

Rotterdam 2125: de stad over 100 jaar

Op het SMC22 wordt voor de allereerste keer een lange termijnvisie geïntroduceerd. Hoe zie jij de stad voor je als je een beeld probeert te schetsen van de stad over 100 jaar? Met deze denkoefening proberen we de transities die vandaag moeten beginnen, beter vast te pakken.

Tijdens dit programma gaat moderator Geert Maarse met Bernadette Janssen,  Francesco VeenstraNinke Happel en Paul Gerretsen in gesprek over hoe het nadenken over de toekomst ons nog duidelijker dwingt heldere keuzes te maken over vandaag.

Gevolgd door een introductie op het boek ‘Weer verandert alles’ van Rotterdams Weerwoord door Johan Verlinden en een panelgesprek met Rijksbouwmeester Francesco VeenstraAnneklaar Wijnants, Maria Kluijtenaar en Vera Konings.

Afsluitend een kort vraaggesprek met de Oekraïense stedenbouwkundige en initiator van Ukraine the Netherlands Urban Network (UNUN), Oleksandra Tkachenko en Rijksbouwmeester Francesco Veenstra en de lancering van unun.nu, een online platform gericht door het College van Rijksadviseurs ter ondersteuning van het initiatief.

Lezing Guest Urban Critics

De ruimte in Barcelona is schaars. Hoe houd je de stad leefbaar met meer gezonde, groene en kwalitatieve openbare ruimte voor iedereen, waarbij lokale sociale en economische netwerken versterkt worden? De Guest Urban Critics, Xavier Matilla, Stadsarchitect van Barcelona en Sílvia Casorrán Martos, Vice-stadsarchitect van Barcelona én actieve inwoner van het Superblock Poblenou, ontwikkelde daarvoor een vooruitstrevende visie.

In de lezing ‘Regenerating the City’ spreken Xavier Matilla en Sílvia Casorrán Martos over het Barcelona Superblock model, een transformatie van rechtlijnige, volle autostad naar veerkrachtige stad met een combinatie van groen, openbare ruimte en mobiliteit. De lezing wordt gevolgd door een kort vraaggesprek met moderator Tracy Metz.

 

Gerelateerd nieuws