Beeld: MVRDV

01 maart 2022

Festivalhart Rotterdam Architectuur Maand strijkt neer op dak van Het Nieuwe Instituut

Leestijd: 4 minuten

Delen:

Rotterdam krijgt er deze zomer een uniek, tijdelijk uitkijkpunt bij. De Rotterdam Architectuur Maand (RA Maand) en Het Nieuwe Instituut slaan de handen ineen voor de bouw van een stadspodium op het dak van Het Nieuwe Instituut. De hele maand juni worden er architectuur evenementen georganiseerd op Het Podium. Het Podium is gratis te bezoeken via een lift en een gigantische trap langs de gevel van het instituut.

 

Vista Rotterdam

Het thema voor aankomende editie van de RA Maand is toepasselijk ‘Vista Rotterdam’. Wat zijn de vergezichten? Met bezoekers, professionals en studenten wordt ingezoomd op een prettige leefomgeving en staat de essentiële rol van het ontwerp en ontwerper centraal in de ruimtelijke transities waar de samenleving voor staat.

Beeld: MVRDV

 

Festivalhart Rotterdam Architectuur Maand

Het Nieuwe Instituut wordt de hele maand juni omgedoopt tot Festivalhart van de RA Maand 2022. Op 1 juni 2022 wordt het feestelijk geopend op Het Podium met een openingslezing door een bekende architect. Het is het startschot van een maand lang festivals, lezingen, gesprekken, films, tours en tentoonstellingen over architectuur. De hoofdtentoonstelling van de RA Maand heeft in Gallery 1 van Het Nieuwe Instituut een passend onderkomen gevonden. Met het thema ‘(T)huis’ sluit de hoofdtentoonstelling aan bij het thema van de Dag van de Architectuur.

Het Podium

Het Podium op Het Nieuwe Instituut wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam, MVRDV, Rotterdam Architectuur Maand, Rotterdam Partners, Rotterdam Festivals, Stichting Job Dura Fonds, Stichting Verzameling van Wijngaarden-Boot, Stichting Volkskracht, de VriendenLoterij, Dutch Steigers en Dura Vermeer. Het Podium blijft na de RA Maand nog tot en met 17 augustus toegankelijk voor andere culturele activiteiten. Na de RA Maand worden andere culturele partners uitgenodigd programma in te brengen voor Het Podium.

De neon roze installatie met imposante buitentrap is ontworpen door architectenbureau MVRDV en biedt bezoekers een unieke kans om architectuur, de stad, het Museumpark en het instituut vanuit een geheel nieuw perspectief te ervaren. Het Podium op Het Nieuwe Instituut kan worden gezien als een logische vervolgeditie op andere indrukwekkende steigerinstallaties naar een ontwerp van MVRDV. Zo plaatste het bureau in 2017 al een gigantische trap op het Rotterdamse Stationsplein in het kader van 75 jaar wederopbouw van de stad en maakte de Rotterdamse Dakendagen onlangs bekend dit jaar een Rotterdam Rooftop Walk boven het centrum van Rotterdam te bouwen, welke de organisatie samen met MVRDV ontworpen heeft.

Beeld: MVRDV
Over de RA Maand

De RA maand vindt ieder jaar plaats in juni en kiest iedere editie een nieuwe toepasselijke locatie voor het Festivalhart. Het is dé plek waar de kracht van architectuur en ontwerp zich toont en vernieuwt rond urgente sociaal-maatschappelijke vraagstukken. De RA Maand belicht de betekenis van ontwerp en ontwerpkracht in een veranderende stad en stimuleert ontmoeting en kennisuitwisseling tussen bezoekers, het onderwijs en de ontwerpsector. Ruim 80 partners zijn reeds aangesloten bij de RA Maand. De Rotterdam Architectuur Maand is een initiatief van AIR, Architectuur Instituut Rotterdam, Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners.

Over Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut is het nationale instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Gelegen in architectuurstad Rotterdam, in het Museumpark, heeft Het Nieuwe Instituut verschillende tentoonstellingsruimtes, een museumwinkel, een museumcafé, een studiezaal en bibliotheek, een auditorium, educatieve ruimtes en een tuin. Het beheert een van de grootste architectuurcollecties ter wereld.