16 februari 2022

Terugkijken: Stadmakerscongres 2021

Leestijd: 5 minuten

Delen:

Terwijl tientallen tourdeelnemers door heel Rotterdam trokken, trapten we het Stadmakerscongres maandag 14 februari 2022 af met een online programma met als rode draad Versnellen en Vertragen.

 

Versnelling op urgente opgaven zoals de woningbouwproductie en de energietransitie is geboden. Tegelijkertijd moeten we juist vertragen om hier samen aan te kunnen blijven werken. Het creëren van ruimte voor ontmoeting, dialoog en verbeeldingskracht terwijl de stad zich door blijft ontwikkelen, vraagt om slim samenwerken. De Rotterdamse cultuur van stadmaken kan en moet daarom juist nu productief gemaakt worden.

Opening SMC21

Terwijl tientallen tourdeelnemers door heel Rotterdam trokken trapten we het Stadmakers congres maandag 14 februari af met een openingsprogramma waarin moderator  met AIR directeur Barbara Luns, wethouder Bas Kurvers, ir. Bernadette Janssen (BVR), Petra Rutten (Frame Vastgoed/ Van der Leeuwkring), Hermineke van Bockxmeer (Gemeente Rotterdam) en Harry-Jan Bus in gesprek ging over het themacongres Versnellen en Vertragen. Mattijs van Ruijven leidt het congres in met een openingslezing waarin hij de ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkeling van Rotterdam in verband brengt.

Kijk hier de opening terug:

 

Talkshow Slag om de ruimte

We leven in een tijd van transities. Al deze transities claimen ruimte in de stad. Klimaatadaptatie, energietransitie, technologisering etc. Tegelijkertijd hebben we een majeure verdichtingsopgave die vraagt om plekken voor recreatie en voorzieningen. De stad is echter wel begrenst. Hoe kan de stad sociaal rechtvaardig, adaptief en energieneutraal zijn? Hoe ga je om met de kostbare ruimte die er is?

In dit debat gaat moderator Walter de Vries in gesprek met onder anderen Rijksbouwmeester Francesco Veenstra (College van Rijksadviseurs), John Jacobs (Rotterdams Weerwoord) en Rianne Makkink (Studio Makkink & Bey) en Ellen van Bueren, (TUDelft), Lexje Rietveld (City Manager Warmte, Eneco) en Anton van de Craats (Afdelingshoofd Duurzaam, Gemeente Rotterdam) over transities en de verdichtingsopgave. Emiel Arends (Rotterdams Weerwoord) en Taco Kuijers (Generation Energy) verzorgen een korte inleiding.

Kijk hier de talkshow terug:

 

Talkshow Zo wil ik wonen

Rotterdam staat voor een enorme woonopgave. De toenemende vraag naar woningen, in én rondom de Rotterdamse binnenstad, vraagt om nieuwe oplossingen. In het programma Zo wil ik wonen onderzoeken we in twee gespreksrondes hoe er gewerkt wordt aan nieuwe woontypologieën, samenlevingsvormen en vitale wijken.

Koos Kok (Bureau Massa) vertelt iets over het CPO-project Overmaas en ontkracht enkele hardnekkige vooroordelen rondom CPO’s. Hannan Mataich (Woonstad Rotterdam) was betrokken bij de renovatie van een rij sociale huurwoningen op Katendrecht, en Dolf Aarssen (AM) vertelt iets over zijn rol als ontwikkelaar van de Toren van Babel, de woontoren voor gezinnen in het Lloydkwartier. In de tweede gespreksronde, waarin we de ontwikkelingen op wijkniveau bespreken, deelt Melle Smets (Huis van de Toekomst) zijn ervaringen rondom een lokaal energiehub in de wijk Bospolder-Tussendijken, vertelt Endry van Velzen (De Nijl Architecten) iets over Stadsvernieuwing 2.0 en hoe dit vorm krijgt in Carnisse en legt Ruth Höppner (Veldacademie) het onderzoek naar waarde van maatschappij vastgoed uit. Nazanin Hedayati licht tenslotte nog de open oproep Anders Werken aan Wonen van het Stimuleringsfonds toe. Het gesprek staat onder leiding van Dore van Duivenbode.

Kijk hier de talkshow terug:

 

Talkshow Publieke interieurs en de elementen van de stad

Door Corona en klimaatverandering ervaren we hoe belangrijk buitenruimte en plekken om elkaar te ontmoeten zijn. Met o.a. de 7 Stadsprojecten voegt Rotterdam groene, openbare plekken toe die zowel een mobiliteitstransitie inleiden en tegelijkertijd een oplossing bieden voor klimaatverandering. De grote investeringen in de Cultuur&Campus, de renovatie van  Museum Boijmans van Beuningen en de transformatie van de Centrale Bibliotheek laten zien dat de stad het belangrijk vindt om te investeren in haar culturele plekken van ontmoeting en betekenis. Ook het water kan als publieke ruimte veel beter benut worden door het anders te gaan gebruiken en beter bereikbaar te maken. Wat zeggen deze ontwikkelingen over de uiteenlopende opgaven van de stad?

Moderator Geert Maarse gaat daarover in gesprek met o.a.: Marco Vermeulen, Cor Geluk, Wilma Franchimon (directeur Codarts),Theo Kemperman (directeur Bibliotheek Rotterdam), Esther Heemskerk, Ronald van Ombergen (Sportbedrijf Rotterdam), Christophe Cornille, Zico Lopes  Kamiel Klaasse en Kim Butter.

Kijk hier de talkshow terug:

 

Talkshow De stad voor ons allemaal

Dat de stad voor ons allemaal is klinkt heel vanzelfsprekend maar is dat ook zo? Architect Lyongo Juliana neemt ons mee in een persoonlijk verhaal over blinde vlekken in ons vakgebied. Een blinde vlek is de plek in het oog waar de meeste zenuwen bij elkaar komen maar waar je toch het minste ziet. Voor wie maken we de stad? En komt iedereen in de stad tot zijn recht?

Moderator Geert Maarse gaat in gesprek met onder andere Lyongo Juliana (OZ architecture), Hermineke van Bockxmeer (directeur Stadsontwikkeling bij Gemeente Rotterdam), Wenda Doff (stadssocioloog) en Manou Huijbregts (hp architecten) over het belang van maatschappelijke programmering en vastgoed, ontwerpkracht en de woonopgave.

Kijk hier de talkshow terug:

 

Lezing Thomas Balsley en Gerdo Aquino, SWA Balsley

Landschapontwerpers Tom Balsley, FASLA en Gerdo Aquino, FASLA van SWA Balsley, verantwoordelijk voor het ontwerp van het Nelson Mandelapark in de Maashaven van Rotterdam, zullen deze SMC week afsluiten met een lezing over de betekenis van parken en buitenruimte in een verdichtende stad.

Met hun lezing ‘Design Iteration Curation Reimagining City Spaces’ leggen Balsley en Aquino de relatie tussen hun werk voor het nieuwe Nelson Mandela Park en hun wereldwijde ervaring om plekken van betekenis te ontwerpen daar waar stedelijke dichtheid toeneemt.

Kijk hier de lezing terug: