Foto: Frank Hanswijk

18 oktober 2021

Expertmeeting ‘Rotterdam verdicht’: De potentie van vernieuwende woningtypologiën

Leestijd: 2 minuten

Delen:

De recente woonprotesten tonen dat de toenemende vraag naar woningen langzaamaan een kookpunt bereikt. Hoe kunnen we meer woningen kwijt binnen het bestaande stedelijk weefsel, mét ruimte voor inclusiviteit, duurzaamheid en flexibiliteitOm hierover het gesprek te voeren, organiseerde AIR op 12 oktober in samenwerking met MONOLAB een expertmeeting over de verdichtingsopgave van Rotterdam.


De levendige discussie tussen ontwerpers, ontwikkelaars, onderzoekers en de overheid biedt legio handvatten  voor dit wicked problem. ‘We moeten af van de monocultuur in onze steden en dorpen. Nederland is een akker, en het is hoog tijd om bij te zaaien!’

Expertmeeting 1: Binnenstedelijk Bijzaaien

Door Thijs van Tetering

Na twee korte presentaties van Jan Willem van Kuilenburg (over zijn onderzoek naar nieuwe woontypologieën Five Point Zero) en Mauro Parravicini / Harald Mooij (over de verdichtingsopgave volgens hun ontwerperscollectief New Urban Networks) opent Bas Mastboom als moderator het plenaire gedeelte van de sessie. 

Als eerste wordt het thema eigenaarschap benoemd. Wanneer een locatie in handen is van één partij wordt verdichting de grootste kans toegedicht. Maar juist in ‘mondige stad’ Rotterdam kunnen ook door in gesprek te gaan met bewoners op kleinere schaal kwalitatieve vierkante meters worden toegevoegd. Zoek hierbij vooral naar win-win situaties: met modulaire toevoegingen aan bestaande woningen kan een hele buurt verlevendigen.

Inbreiden betekent ook werken volgens spelregels: geen kleine hokjes tegen hoge huren maar modulaire, aan- pasbare (preferabel houten) woningen die als flexibele schil voor de woningvoorraad dienen. Met de digitalisering van prefab nieuwbouwconcepten kan dit in korte tijd worden gerealiseerd mét aandacht voor de wensen van de toekomstige bewoner. En snelheid is vereist: we kunnen geen tien jaar wachten tot er weer eengezinswoningen met voor- en achtertuin in de weilanden zijn gebouwd.  

Een volledig verslag van deze expertmeeting wordt binnenkort op de site van AIR gepubliceerd. 

Gerelateerd nieuws