Foto: Enzo Valerio

07 mei 2021

Rotterdam Architectuur Maand 2021: Enzo Valerio ontwerpt ondergronds festivalhart

Leestijd: 4 minuten

Delen:

Het festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand 2021 opent op 2 juni haar deuren. Architect Enzo Valerio heeft op deze bijzondere plek een spannende interventie ontworpen. Diep onder de oppervlakte van het Kruisplein vormt zich een landschap van betonpuin waaruit een tentoonstelling is opgebouwd die laat zien wat de stad Rotterdam kan worden.

Het festivalhart maakt daarmee de innovatiekracht en kwaliteit van architectuur zichtbaar en is dé plek waar de ontwerpsector, het onderwijs en het publiek elkaar ontmoeten. De tentoonstelling is te bezoeken van 2 t/m 27 juni 2021 op de onderste verdieping van de Stadsgarage Schouwburgplein 1, direct onder het Kruisplein.

Na een zeer succesvolle RA Maand in 2019 pakken initiatiefnemers AIRRotterdam Festivals en Rotterdam Partners, het met de locatie van dit jaar nog ambitieuzer aan. De editie van 2021 staat in het teken van de onderstroom. In de onderstroom van de vakwereld worden nieuwe ideeën ontwikkeld, vindt innovatie en experiment plaats en wordt onderzoek gedaan naar de stad van morgen. In de maand juni krijgt het publiek de kans om die onzichtbare wereld van de onderstroom voor één maand te ervaren in de parkeergarage onder het Kruisplein in Rotterdam.

Ode aan de bouwplaats en verandering

De interventie van Valerio ‘Undercurrent, achter de coulissen van de stedelijke ontwikkeling” geeft het festivalhart het gezicht van een nieuwe generatie ontwerpers. Uit het immense landschap van betonpuin worden een tentoonstelling, workshopruimtes en studios opgebouwd. Enzo Valerio: “De bouwplaats, die de stad kenmerkt in een tijd van ontwikkeling, is de plek waar de stad opgebouwd en aangepast wordt. Het laboratorium waar achter de schermen van bouwsteigers en bouwhekken, elke dag mensen aan ruimtes werken die onderdeel worden van ons dagelijks leven. Dat klinkt heel gewoon, maar niks is zo bijzonder als een plek maken waar mensen gelukkig zijn, een goed stuk stad. Wat de stad was, is en wordt, wil ik binnen het tentoonstellingsontwerp zichtbaar maken. Een tentoonstelling over de toekomst van Rotterdam, opgebouwd uit het gesloopte bouwbestand van diezelfde stad. Een ode aan de bouwplaats en de verandering die deze stad kenmerkt.”

 

 

Programma RA Maand

In de dagelijkse (online) programmering, tentoonstellingen, rondleidingen en festivals wordt de innovatiekracht van architectuur getoond en verbonden aan de grote ontwikkelingen die gaande zijn in de stad. De expositie in de parkeergarage bevat o.a. maquettes van grote gebiedsontwikkelingen in Rotterdam zoals de zeven stadsprojecten en de maquette van de binnenstad. Verder zijn er bijdragen te zien van een breed scala aan Rotterdamse architectenbureaus en onderwijsinstellingen. Zij geven hiermee nadrukkelijk hun eigen visie op de toekomstige ontwikkeling van de stad. De tentoonstelling is door iedereen fysiek te bezoeken zonder afspraak.

Dompel je onder in architectuur

Tijdens de RA Maand 2021 is nog meer te beleven. Festivals en activiteiten als de Openingslezing, de Rotterdamse Dakendagen, de Dag van de Architectuur, de Grote Architectuur Quiz en de uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2021 maken de Rotterdam Architectuur Maand compleet. Ontdek de onderstroom en ervaar hoe ontwerpers met maquettes, tekeningen en installaties werken en nadenken over de stad van morgen.

Over Enzo Valerio

Architect Enzo Valerio (1987) houdt zich bezig met gedetailleerde projecten in complexe historische – vaak landschappelijke – context. Zijn werk bevindt zich op het raakvlak tussen architectuur, landschap en kunst, waarbij de uitvoer binnen zijn atelier een belangrijke rol inneemt. Enzo studeerde in 2014 af aan de ETH in Zurich (CH) met het project Sihltreppen waarvoor hij meerdere prijzen ontving. Sindsdien heeft hij werkervaring opgedaan binnen de internationale kunstproductie bij de Kunstgiesserei St. Gallen (CH) waarna hij zijn eigen atelier begon. In 2020 leverde hij Playtime op, een ateliercomplex voor ontwerpers en kunstenaars in een oud postkantoor in het centrum van Rotterdam.

 

Foto: Enzo Valerio

 

Gerelateerd nieuws