03 mei 2021

Terugkijken: Stadmakerscongres 2020 van wie is de stad?

Leestijd: 2 minuten

Delen:

Stadmaken veronderstelt dat overheid, markt en initiatiefnemers elk op een geheel eigen wijze kunnen bijdragen aan een open en toegankelijke stad. Maar hoe organiseer je de condities die ervoor zorgen dat er ruimte is, en blijft, voor kleinschalig initiatief en ondernemerschap? Uit de gesprekken die hierover werden gevoerd tijdens het Stadmakerscongres 2020 zijn twee producten over de zoektocht naar ruimte voor initiatief voortgekomen.

In haar lezing licht Eva Bosch (Rekenkamer Rotterdam) de uitkomsten van het onderzoek Burgers op de Bres door de Rekenkamer toe, waarin gemeentelijke ondersteuning van burgerinitiatieven wordt onderzocht. Bekijk hier de lezing terug:

 

In een essay breekt Ruimtemaker Frans Soeterbroek een lans voor activisme als onmisbaar onderdeel van het stadmaken. Hij doet dit aan de hand van vier verschillende Rotterdamse initiatieven. Lees hier zijn essay ‘Alles van waarde verdient weerbaarheid’.

 

Tijdens het Stadmakerscongres 2020 vond de online Meetup ‘Ruimte voor Initiatief’ plaats. Tijdens deze tweede online Meetup SMC bespreken we onder meer met initiatiefnemers Robbert de Vrieze (Zelfregiehuis), Ninke Happel (Rotterdams Woongenootschap) en Bas van den Berg of Lenard Vunderink (Keilewerf) de ruimte voor initiatief op het gebied van maatschappelijk ondernemen, wonen en werken. Eva Bosch (Rekenkamer Rotterdam), licht de uitkomsten van het onderzoek van de Rekenkamer: Burgers op de Bres toe, waarin gemeentelijke ondersteuning van burgerinitiatieven wordt onderzocht. Ook spreken we met Beitske Boonstra (Erasmus Universiteit) over haar onderzoeken naar de relatie tussen burgerinitiatieven en stedelijke ontwikkeling.

 

Kijk deze bijeenkomst hier terug:

 

Lees hier het artikel die Pieter Graaff heeft geschreven naar aanleiding van de online Meetup.